Hoe zeg je zoiets, als je op zich niks hebt met gala’s en awards en gewoon de foto’s maakt die je graag wilt maken? Afgelopen woensdag, op Dierendag, vond in Amsterdam het eerste House of Animals gala plaats, en binnen de categorie Web en social media heb ik een van deze awards gewonnen voor foto’s van de stalbrand in Erichem, eerder dit jaar.

House of Animals Award
Voor zijn foto’s van verkoolde varkens na de stalbrand in Erichem, won Jack Tummers een van de House of Animals Awards | Foto: Jack Tummers

‘De media spelen een ongelofelijk belangrijke rol in het onder de aandacht brengen van dierenwelzijn. House of Animals wil mensen die werkzaam zijn in de mediabranche stimuleren en vooral ook belonen voor het feit dat zij dierenwelzijnsonderwerpen in hun producties verwerken, omdat wij weten dat dit een enorm effect heeft op het bewustzijn met betrekking tot dierenwelzijn van de kijkers’. (Bron: House of Animals)

Ik zou liegen als ik het niet als een eer beschouw, hoewel ik dat pas goed besefte op het moment dat ik van een vriendin de uitslag kreeg toegezonden via Whatsapp.

Tegelijkertijd voelde ik ook iets van schaamte, omdat ik zoveel mensen ken die zich met het thema dierenwelzijn bezig houden dat ik zelf makkelijk tot een heel ander lijstje van genomineerden was gekomen, en dan zonder mijn eigen naam erop. Hoe dan ook, ik ben er heel blij mee, ook met het effect dat sommige foto’s het afgelopen jaar hebben gehad in de media. Meer kun je je eigenlijk niet wensen. Het thema (dierenwelzijn) is zo groot dat je als individu maar een beperkte bijdrage kunt leveren. Zelfs grote internationale organisaties als Greenpeace en WNF bereiken maar af en toe de doelen die ze zich stellen. De enige manier blijft doorgaan, samenwerken waar mogelijk, niet te gefrustreerd raken en blij zijn met het oplevert, groot of klein.

Een vriendin uit Tilburg heeft voor mij de prijs in ontvangst genomen en namens mij het dankwoord voorgelezen. Ze deed het beter dan ik ooit had gekund. Dat dankwoord had ze meegenomen, just in case.

Dankwoord

“Het is een eer deze award te mogen ontvangen, en ik wil House of Animals en iedereen die op mij gestemd heeft dan ook heel erg bedanken. Ik moet echter bekennen dat ik deze foto’s nooit had kunnen maken zonder de hulp van anderen. Ik wil dan ook de VVD, CDA, D66, SGP en CU heel hartelijk bedanken voor hun bereidwillige medewerking door het tegenhouden van maatregelen om het aantal stalbranden terug te dringen, de vee-industrie voor het plaatsen van tienduizenden dieren in één stal, en onze morele rots in de branding, de grondwet, voor het vasthouden aan de overtuiging dat varkens en kippen niet meer zijn dan dingen en dus wat betreft beveiliging tegen een brand niet meer aandacht behoeven dan een rolletje wc-papier. Dankzij hun krijg ik steeds opnieuw de kans foto’s te maken van afgebrande stallen en verkoolde varkens en kippen, want ik doe natuurlijk niets liever dan dat.”

Fotograaf Jack Tummers

@Animals Today