Karen’s blog: De foto’s waarvan NRC en de vee-industrie niet willen dat jullie ze zien

Vorige week was het weer raak. Een stalbrand in Heeswijk-Dinther kostte het leven aan 4000 varkens. Een verslaggever van Animals Today deed ter plekke verslag. Hij vertelde mij dat hij de varkens hoorde gillen terwijl ze levend verbrandden. Wat een hel. Ik kan er geen ander woord voor verzinnen. Maar NRC en de veesector willen niet dat die harde waarheid getoond wordt.

NRC

De schokkende foto die jullie niet mogen zien (klik voor groot formaat) | Foto: Jack Tummers

Op een bepaald moment werd onze verslaggever door de brandweer te kennen gegeven dat de veehouder niet wilde dat er foto’s werden gemaakt. Waarom vraag ik mij af? Dit is de waarheid achter de vee-industrie. De industrie waar we dieren als dingen zien, met als enige waarde die van hun dode vlees. En dat moet iedereen weten, ook al is het voor sommige mensen een hele ongemakkelijke waarheid.

NRC Handelsblad organiseert een fotowedstrijd en ik was aangenaam verrast te zien dat fotograaf Jack Tummers foto’s heeft ingestuurd die nu precies hierover gaan. Berichten in de meeste media gaan niet verder dan dat er een x aantal dieren is omgekomen, de brandweer x tijd nodig had om het vuur onder controle te krijgen en dat er wel of geen asbest is vrijgekomen. En natuurlijk de materiële schade. En soms wordt er melding gedaan van stankoverlast, want man, wat kan dat stinken al die dode verbrande dieren… Het intense dierenleed dat met zo’n stalbrand gepaard gaat zie je echter nergens terug.

NRC

Het is de keiharde waarheid | Foto: Jack Tummers

Tijdens de brand heb ik gekeken naar een filmpje over het bedrijf. En dan zie je de zeugen tussen de stangen in de zogenaamde kraamhokken liggen. De dieren kunnen letterlijk geen kant op. Dus bij een brand zijn ze gedoemd om op de meest vreselijke manier te sterven en gillen ze het uit van de pijn.

Maar terug naar de foto’s van Jack Tummers, die laten zien wat zo’n stalbrand nu eigenlijk voor gevolgen heeft. Deze foto’s raken je. Het is de keiharde waarheid. Maar net toen ik vandaag bedacht had om iedereen in mijn netwerk op te roepen op deze foto’s te stemmen, bleek dat NRC de foto’s heeft verwijderd als inzending. ‘Te activistisch’ is de reden. Oh ja, en ‘aanstootgevend’ zijn ze ook.

Echt?????? Ik kan het gewoon bijna niet geloven. Van zo’n mooie krant als de NRC.

Me dunkt dat een foto van de huilende boer met open armen was ontvangen. Want leed is kennelijk iets menselijks, dat overkomt dieren niet. Maar de krant heeft zich klaarblijkelijk onder druk laten zetten door de industrie. Dat getuigt ook dit haatzaaiende bericht op Twitter van de Communicatie en PR-medewerker van de Nederlandse Vakbond Varkenshouders (NVV):

NRC

NRC verwijderde de foto na protesten uit de veesector | Foto: screenshot Twitter

En wanneer Esther Ouwehand van de Partij voor de Dieren daarop reageert is dit de reactie van diezelfde PR-dame. De pot verwijt de ketel dat hij zwart ziet:

NRC

Foto: screenshot Twitter

Uit onderzoek van Wakker Dier blijkt dat in 2016 maar liefst 201.000 dieren zijn omgekomen door stalbranden, een absoluut dieptepunt. In 2015 werden 128.000 dieren levend verbrand. Door de jaren heen lopen de cijfers op tot miljoenen dieren. Dieren die geen kant op kunnen en levend verbranden, of stikken door de giftige rook of dampen.

De partijen die vorige week tegen de motie van Esther Ouwehand van de Partij voor de Dieren en Dion Graus van de PVV hebben gestemd om maatregelen te nemen het aantal stalbranden terug te dringen moeten zich kapot schamen. De Christelijke partijen CDA, SGP en CU stemden tegen, evenals VVD en D66.

Daarom bij deze een oproep van mij. Maak een vuist tegen stalbranden en deel deze foto’s van Jack Tummers zoveel mogelijk. Doe het voor die miljoenen dieren die de afgelopen jaren op een gruwelijke wijze om het leven zijn gekomen. En doe het uit protest tegen de weigering van NRC om dit dierenleed te tonen. Leed dat in veel gevallen te voorkomen is. Maar zolang het verborgen blijft voor de publieke opinie kan de politiek zijn kop in het zand blijven steken.

Dankjewel namens de dieren.

©AnimalsToday.nl Karen Soeters

Gerelateerde artikelen:

Reacties

 1. kengai zegt:

  De media is altijd al het schoothondje van de vlees en zuivel-industrie, zie de BBQ-radar, BBQ wedstrijden en de walgelijke vlees reclames, vooral die peperdure met die Silvester Stalone, waar de echte man denkt carnivoor te zijn en oorlogs misdadiger.
  De echte vlees eter is dus een moordlustige monster en dat willen volgens de reclame alle mannen graag zijn. Nou laat mij dan maar een konijn zijn zonder bloed overal.

 2. Gwendolin van rooy zegt:

  Tja.. helemaal met je eens. Ongelooflijk dat er in Brabant een megastal mag komen. De mensen die voor zoiets beslissen zijn echt niet goed Wakker. Ik stem al lang met Mes en Vork..en dat zouden er meer mogen doen. Ik begrijp niet dat er geen stille tocht wordt georganiseerd.. 4000 levens. Misschien dat er dan meer mensen begrijpen wat er gaande is..

 3. NRC-ombudsman Sjoerd de Jong heeft vandaag een stuk aan de kwestie gewijd. Lees het hier: https://www.nrc.nl/nieuws/2017/07/14/lezer-schrijft-over-de-varkensoorlog-bij-nrc-a1566690

 4. Peter Zwitser zegt:

  Heel slim – maar niet heus – van die varkenshouders, want zonder dat verwijderen door NRC had ik deze foto’s waarschijnlijk nooit gezien. Overigens maakt het voor mij weinig verschil, want ik ging al over m’n nek van die hele bio-industrie.
  Ook ‘n mailtje aan NRC gestuurd over censuur en zo, maar daar liggen ze niet wakker van, vrees ik. Als dit in Rusland of China zou gebeuren, zou NRC waarschijnlijk ‘censuur’ roepen…

 5. Dit is fantastisch geschreven! Wat zijn die varkensboeren haatdragend zeg! Zielige vertoning en duidelijk dat ze geen greintje gevoel hebben.
  Dit soort dierenmoordenaars heeft geen enkel recht van spreken in mijn ogen
  Dit zou geen enkel weldenkend mens moeten accepteren maar dit speelt zich wereldwijd af en zovelen vinden het normaal.
  Kan de mens nog dieper zinken? Als respect voor leven, in welke vorm dan ook, niet meer bestaat dan heeft de mens ook zijn bestaansrecht verloren

 6. Ik heb m’n protestmail naar NRC in de vorm van een persbericht gestuurd. De kans dat dat gelezen wordt is wel wat groter dan het zoveelste protestmailtje. Denk ik.
  “RECTIFICATIE
  Geachte lezer,
  In een vlaag van verstandsverbijstering hebben wij – de fotoredactie – een tweetal foto’s buiten mededinging gesteld bij de fotowedstrijd van juli 2017 met als thema ‘Mijn plek’. Op beide foto’s waren varkens te zien. Deze foto’s bekleedden tot het moment van uitsluiting de eerste en tweede plaats.
  Een en ander is onder druk van de veehouderijsector gebeurd. Men heeft ons helemaal gek getweet en onze plaatsvervangend hoofdredacteur van genoemde fotoredactie heeft hevig zwetend van angst haar werkplek vroegtijdig moeten verlaten. Dit heeft geresulteerd in een onnadenkende actie van de resterende redactieleden met genoemd resultaat tot gevolg.
  Crisisoverleg in de algehele hoofdredactie heeft het inzicht gegeven dat wij – als ‘kwaliteitskrant’ – ons oor teveel hebben laten hangen naar de vleessector, angstig als we waren voor mogelijke repercussies. ‘Slappe knieën’ doet nog geen recht aan de geestestoestand waarin wij onszelf op het moment van het nemen van de beslissing bevonden. We hebben ons niet tijdig gerealiseerd dat hier in feite sprake is van een vorm van censuur, die in menig totalitair systeem niet zou misstaan.
  Wij bieden hiervoor onze nederige excuses aan aan de inzenders van deze foto’s namelijk de heren Matthew Mc Pike en Jack Tummers en hopen dat zij geen haatdragende gevoelens jegens ons koesteren.
  Maar als dit wél zo zou zijn, zouden we hier alle begrip voor op kunnen brengen.
  NRC
  De hoofdredactie
  (bij monde van Aldes MileInc)”