Meer dan 300 dieren in Tabio, Colombia, dreigden hun huisvesting te verliezen doordat de opvang waarin ze verbleven dicht moest. Dankzij meer dan 33.000 digitale handtekeningen is het gelukt om de overheid ervan te overtuigen dat de opvang open moet blijven.

dieren
300 dieren Colombia gered dankzij petitie | Foto: Estefanía Pampín Zuidmeer

Sinds een week is het mogelijk om digitale handtekeningen én likes op sociale media aan de overheid aan te bieden als officiële handtekeningen. Dit kan dankzij het initiatief ‘Causas Ciudadanas’ van de overheid dat bedoeld is om initiatieven vanuit de samenleving makkelijker te ontvangen en te accepteren door de Colombiaanse autoriteiten.

Change.org
En het eerste succesvolle voorbeeld van dit initiatief gaat over dieren. De opvang
Fundación AnimaLove moest haar deuren sluiten door een bestuursmaatregel van de lokale autoriteiten. Luís Ernesto Gómez, viceminister van binnenlandse zaken, die tevens ‘Causas Ciudadanas’ lanceerde, zei het volgende over de petitie:

“Deze opvang, die zieke dieren beschermt en verzorgt, moest haar deuren sluiten, en initieerde een petitie via het platform Change.org, verzamelde meer dan 33.000 handtekeningen en leverde deze aan bij het Ministerie van Binnenlandse Zaken.”

Na diverse bijeenkomsten met de initiatiefnemers van de petitie en de burgemeester van de gemeente Tabio werd een overeenkomst bereikt zodat Fundación AnimaLove haar deuren niet hoefde te sluiten. Daarnaast wordt er nu samengewerkt aan een tweejarenplan om de opvang te verhuizen. De gemeente committeert zich om de bescherming van de dieren van de opvang te garanderen.

Dergelijke initiatieven moeten ingeschreven worden in het Ministerie van Binnenlandse Zaken. Hierna moeten de initiatiefnemers meer dan 20.000 handtekeningen en/of likes zien te verkrijgen via de sociale media, gebruikmakend van de hashtag #CausasCiudadanas en het Ministerie van Binnenlandse Zaken taggend. De petities moeten van algemeen belang zijn en onder de verantwoordelijkheden van de staat vallen.

Bron ©AnimalsToday.nl Estefanía Pampín Zuidmeer