PETA US heeft verontrustend video en fotografisch bewijs verkregen betreffende werknemers die schapen op een ruige manier behandelen op een schapenscheerbedrijf in Utah dat wordt gebruikt door Red Pine Land & Livestock, LLC. Internationaal kledingbedrijf Patagonia, dat een twintigtal verkooppunten heeft in Nederland, heeft dit bedrijf op haar website als wolleverancier vermeld staan en prijst hen als “uitstekende partners” in het vasthouden aan hun “strenge criteria”. De behandeling schendt duidelijk talrijke bepalingen van de zogenaamde ‘Responsible Wool Standard‘ die Patagonia heeft aangenomen – en de ‘Patagonia Wool Standard’, de interne criteria van de onderneming voor haar wolleveranciers.

schapen
Bebloede en gegeselde schapen bij wolproductie | Foto: Angelique Lagarde/PiepVandaag.nl

Zoals PETA US opmerkt in een brief die vanochtend naar Patagonia werd verzonden, toont het beeldmateriaal van april hoogzwangere schapen die aan hun wol een aanhangwagen in werden gesleept en op de harde vloer werden gegooid. Ze werden zo snel geschoren dat de meesten bloedige wonden overhielden – tot wel 12 centimeter lang – in de buurt van hun anus en op hun uiers, oren, hals en torso. Er werd ook gefilmd dat schapen van steile planken naar beneden struikelden en dat ze met een zweep op hun kop, rug en achterwerk werden geslagen. Schapen die net waren geschoren – waarvan deskundigen zeggen dat ze risico lopen op onderkoeling – werden de woestijn ingedreven om ’s nachts te bevallen, waar de temperatuur tot 0 graden daalde. Het karkas van een lam rotte weg in een schuurtje, terwijl schapenskeletten en geweerhulzen verspreid lagen op het terrein.

“Ondanks al haar woorden over dierenwelzijn, heeft Patagonia blijkbaar een wolleverancier goedgekeurd die toestaat dat schapen in het gezicht worden geslagen en bebloed worden achtergebleven na het scheren,” zegt PETA-woordvoerder Yvonne Lemmen. “Het is duidelijker dan ooit dat standaarden in de wolindustrie geen bescherming bieden aan de schapen wanneer het aankomt op letsel en daarom vraagt PETA aan Patagonia om alle wolleveranciers te laten vallen en uitsluitend wreedheidvrije stoffen in te kopen.”

ARVE Error: Mode: lazyload not available (ARVE Pro not active?), switching to normal mode
Voordat het bedrijf wol bij Red Pine inkocht, verkreeg Patagonia wol van het Ovis 21-netwerk, totdat PETA – wiens motto deels leest dat “dieren niet van ons zijn om te dragen” – in 2015 een exposé uitbracht dat aantoonde dat schapen levend werden gevild op een netwerk-boerderij. PETA US heeft nu zeven exposés vrijgegeven die op 40 locaties op drie continenten werden opgenomen en die onthullen dat schapen regelmatig worden geslagen, geschopt en verminkt in de wolindustrie. Schapenscheerders worden vaak per volume betaald, niet per uur, waardoor snel en gewelddadig werk wordt aangemoedigd dat kan leiden tot gapende wonden op schapenlichamen. De wonden worden vervolgens dichtgenaaid zonder de dieren pijnstillers te geven.

Persbericht PETA