In het Brabantse Heeswijk-Dinther zijn afgelopen nacht 4000 varkens om het leven gekomen door een stalbrand. Vermoedelijk is het vuur ontstaan na blikseminslag, maar de werkelijke oorzaak wordt nog onderzocht. Van donderdag op vrijdag heeft het vrijwel overal in Nederland stevig geonweerd.

Heeswijk-Dinther
De rokende puinhopen waarin 4000 varkens het leven lieten | Foto: 1037

De varkens, zeugen en een tot nu toe onbekend aantal biggen, zijn op een vreselijke manier om het leven gekomen. De brand in de stal van varkenshouderij Heijderhoeve was zo heftig dat het volgens de brandweer onmogelijk was om de dieren te redden, ondanks de inzet van tien blusvoertuigen en tachtig brandweerlieden. Er vielen geen menselijke slachtoffers. De stal werd volledig in de as gelegd.

Beelden
Onderstaande beelden van de brand werden voor Animals Today gemaakt door de groep ‘1037’, die zich inzet tegen dierenleed.

De brand:

 

80 brandweerlieden ter plekke:

 

Nablussen:

 

Motie weggestemd
De brand in Heeswijk-Dinther komt in de nacht nadat in de Tweede Kamer gisteren geen meerderheid bleek te zijn voor maatregelen om het aantal stalbranden terug te dringen. Hierover was een motie ingediend door Esther Ouwehand van de Partij voor de Dieren en Dion Graus van de PVV. De Christelijke partijen CDA, SGP en CU stemden tegen, evenals VVD en D66.

Maatregelen onvoldoende
Het is buitengewoon triest dat er in de Tweede Kamer onvoldoende steun is voor verplichte maatregelen om het vreselijke dierenleed bij stalbranden te verminderen of zelfs te voorkomen. Uit onderzoek van Wakker Dier blijkt dat in 2016 maar liefst 201.000 dieren zijn omgekomen door stalbranden, een absoluut dieptepunt. In 2015 werden 128.000 dieren levend verbrand. Door de jaren heen lopen de cijfers op tot miljoenen dieren. Dieren die geen kant op kunnen en levend verbranden of stikken door de giftige rook of dampen.

Heeswijk-Dinther
Geen meerderheid in Tweede Kamer voor meer maatregelen tegen stalbranden | Foto: 1037

Het is duidelijk dat de maatregelen die de overheid heeft bedacht in 2011 absoluut niet voldoende zijn om de dieren te beschermen. Ondanks het advies van experts zijn simpele aanpassingen zoals een brandalarm, sprinklerinstallatie of voldoende bluswater nog steeds niet verplicht. Wakker Dier:

“Een stalbrand gaat gepaard met erg veel leed. De dieren raken in paniek, en proberen tevergeefs te ontsnappen. Ze stikken of raken bewusteloos door vergiftiging of oververhitting en verbranden vervolgens levend. De dieren die de brand overleven hebben vaak blaren in hun mond, keel en/of longen door het inademen van hete rook. Zij worden later meestal alsnog geëuthanaseerd.”

Bron: Hart van Nederland ©AnimalsToday.nl Bart van Riel