4000 varkens omgekomen bij stalbrand Heeswijk-Dinther

In het Brabantse Heeswijk-Dinther zijn afgelopen nacht 4000 varkens om het leven gekomen door een stalbrand. Vermoedelijk is het vuur ontstaan na blikseminslag, maar de werkelijke oorzaak wordt nog onderzocht. Van donderdag op vrijdag heeft het vrijwel overal in Nederland stevig geonweerd.

Heeswijk-Dinther

De rokende puinhopen waarin 4000 varkens het leven lieten | Foto: 1037

De varkens, zeugen en een tot nu toe onbekend aantal biggen, zijn op een vreselijke manier om het leven gekomen. De brand in de stal van varkenshouderij Heijderhoeve was zo heftig dat het volgens de brandweer onmogelijk was om de dieren te redden, ondanks de inzet van tien blusvoertuigen en tachtig brandweerlieden. Er vielen geen menselijke slachtoffers. De stal werd volledig in de as gelegd.

Beelden
Onderstaande beelden van de brand werden voor Animals Today gemaakt door de groep ‘1037’, die zich inzet tegen dierenleed.

De brand:

 

80 brandweerlieden ter plekke:

 

Nablussen:

 

Motie weggestemd
De brand in Heeswijk-Dinther komt in de nacht nadat in de Tweede Kamer gisteren geen meerderheid bleek te zijn voor maatregelen om het aantal stalbranden terug te dringen. Hierover was een motie ingediend door Esther Ouwehand van de Partij voor de Dieren en Dion Graus van de PVV. De Christelijke partijen CDA, SGP en CU stemden tegen, evenals VVD en D66.

Maatregelen onvoldoende
Het is buitengewoon triest dat er in de Tweede Kamer onvoldoende steun is voor verplichte maatregelen om het vreselijke dierenleed bij stalbranden te verminderen of zelfs te voorkomen. Uit onderzoek van Wakker Dier blijkt dat in 2016 maar liefst 201.000 dieren zijn omgekomen door stalbranden, een absoluut dieptepunt. In 2015 werden 128.000 dieren levend verbrand. Door de jaren heen lopen de cijfers op tot miljoenen dieren. Dieren die geen kant op kunnen en levend verbranden of stikken door de giftige rook of dampen.

Heeswijk-Dinther

Geen meerderheid in Tweede Kamer voor meer maatregelen tegen stalbranden | Foto: 1037

Het is duidelijk dat de maatregelen die de overheid heeft bedacht in 2011 absoluut niet voldoende zijn om de dieren te beschermen. Ondanks het advies van experts zijn simpele aanpassingen zoals een brandalarm, sprinklerinstallatie of voldoende bluswater nog steeds niet verplicht. Wakker Dier:

“Een stalbrand gaat gepaard met erg veel leed. De dieren raken in paniek, en proberen tevergeefs te ontsnappen. Ze stikken of raken bewusteloos door vergiftiging of oververhitting en verbranden vervolgens levend. De dieren die de brand overleven hebben vaak blaren in hun mond, keel en/of longen door het inademen van hete rook. Zij worden later meestal alsnog geëuthanaseerd.”

Bron: Hart van Nederland ©AnimalsToday.nl Bart van Riel

Gerelateerde artikelen:

Reacties

 1. Graag schrijfcontact en mogelijk later in actie contact met persoon die journalistieke ervaringen heeft’, mede ook prettig als de persoon in de branche werkzaam is, weliswaar ook enige tijd heeft, die samen met mij, eventueel een kleine groep wil formeren, onderzoek wil doen aangaande stalbranden, daaruit voortvloeiend acte de presence wil gaan geven in de 2e Kamer, tot we er bij ‘neervallen”.
  Hoop te horen!
  Anne Marie van der Louw.

 2. Een paar foto’s van de dag erna, de opruimwerkzaamheden:
  http://www.jacktummers.com/-/galleries/archive/us (eerste rijtje foto’s).

  Geen prettig gezicht, maar anders zie je ook alleen maar een grote loods waar de vlammen uitslaan en waar net zo goed speelgoed of meubels zouden kunnen worden opgeslagen.

  • Heftige foto’s jack, zeer goed geschoten. Dit laat echt de gevolgen zie van de dieren in gevangenschap, die vast zitten in hun kooien en geen kant op kunnen. Een goede aansluiting op het beeldmateriaal

 3. Maria Withagen-Engelvaart zegt:

  Afschuwelijk,alweer zoveel afschuwelijk dierenleed alleen voor de egoïstische mens die zonodig een carbonaatje op zijn bord wil hebben en meedogenloze boeren hun zakken willen vullen.😡

 4. Jeroen zegt:

  Verschrikkelijk!
  Alweer duizenden prachtige onschuldige dieren op een gruwelijke manier verbrand of gestikt door kokend hete rook. Wat een hel vol angst en pijn moet dat geweest zijn.
  Het is onvoorstelbaar dat er geen meerderheid in de Tweede Kamer is die de dieren wil beschermen.
  En maar fanatiek blijven rondbazuinen “dat de vee-industrie in Nederland de allerbeste in de wereld is en aan héél hoge eisen moet voldoen, dat alles gedaan wordt om dierenwelzijn te bevorderen en dat dat allemaal héél streng gecontroleerd wordt”.
  NOT DUS !!
  Allemaal onzin!

  Ik vind het ronduit zorgwekkend dat ons land blijkbaar geregeerd wordt door mensen die zo weinig respect voor Het Leven hebben. Dit geeft aan dat zij absoluut niet in staat zijn om problemen op te lossen en voor meer harmonie en duurzaamheid in de samenleving te zorgen. Van D66 valt me dit ook weer eens heel erg tegen en vooral CU heeft altijd mooie woorden voor de camera maar verkoopt ook zijn ziel weer aan de duivel, net als de vorige keer toen zij “mee mochten regeren”.

  • Jeroen, vooropgesteld, dit is verschrikkelijk, maar nogmaals: niet liegen, je wilt me toch niet vertellen dat je zelf in je woorden geloofd?

   • kengai zegt:

    Wat is er gelogen door Jeroen hj, kom dan met je waarheid, alleen zeggen dat het gelogen is, is wel heel gemakkelijk.

    • Kengai, dat heb ik hier al vele keren gedaan, dat weet je zelf ook.
     En niet met mijn waarheid, maar met DE waarheid.

 5. Monique zegt:

  Zucht………alweer…….het houdt niet op…..niet vanzelf….