De javaanse neushoorn (Rhinoceros Sondaicus) is officieel uitgestorven. Dat meldt de Maleise Minister van Natuurlijke Bronnen en Milieu Datuk Dr. Hamim Samuri in zijn speech tijdens de Biodiversity Seminar 2017 in Maleisië.

Javaanse Neushoorn
Javaanse neushoorn officieel uitgestorven | Foto: WWF

Datuk Dr. Hamim:

“Uit de laatste gegevens in de lijst met wilde dieren in Maleisië blijkt dat de Javaanse neushoorn is uitgestorven en dat de Sumatraanse neushoorn (Rhinoceros Sondaicus), de Maleise tijger, het Javaans schubdier en de gaur (Indiase bison) als kritieke soorten worden beschouwd.”

De laatst bekende gegevens van de populatie Javaanse neushoorns stamden uit 2010. Destijds waren er volgens het Maleise Department of Forestry nog slechts drie exemplaren over. Dit jaar zijn er geen Javaanse neushoorns meer waargenomen, ondanks de verschillende monitormethodes zoals cameravallen.

De drie hoofdoorzaken van het uitsterven van de Javaanse neushoorn zijn verkleining van het leefgebied, stroperij en illegale handel. Naast de Javaanse neushoorn worden er 12 diersoorten beschouwd als bedreigd, 14 soorten als kwetsbaar en 33 diersoorten als bijna bedreigd.

Verder verklaarde de minister:

“Onze dieren in het wild worden geconfronteerd met verschillende bedreigingen als gevolg van de vermindering van habitat en gebieden door ontbossing. Naast het verlies van habitat zijn de populaties van dieren in het wild ook vooral afgenomen bij tijgers en olifanten door jacht op wilde dieren en illegale handelsactiviteiten die momenteel populair op de zwarte markt zijn.”

Bron: Juice ©AnimalsToday.nl  Monique van Dijk Armor