Milieublogger Nguyen Van Hoa (22) kreeg maandag zeven jaar gevangenisstraf voor het aan de kaak stellen van een milieuschandaal in Taiwan in zijn blog. Zijn misdaad: propaganda tegen de staat. Nguyen werd al in april opgepakt.

milieublogger
Milieublogger Taiwan 7 jaar cel in | Foto: Six El Sid Flickr via Compfight cc

Het milieuschandaal waar Nguyen over blogde ging over een giflek uit een staalfabriek in de Vietnamese tak van een Taiwanese producent van kunststoffen. Hierdoor werd meer dan 200 kilometer van de kust vervuild. Via zijn blog kon hij veel mensen bewegen om te protesteren, mede door de video’s die hij plaatste. Hij is niet de eerste persoon in Taiwan die voor het aankaarten van een milieuschandaal veroordeeld wordt tot een gevangenisstraf. Eerder kreeg Nguyn Ngoc Nhu Quynh tien jaar gevangenisstraf voor het protesteren tegen het gifschandaal.

https://twitter.com/NewsDaily112/status/935379331152596993

Phil Robertson, van Human Rights Watch Asia:

“De veroordeling van Nguyen Van Hoa laat zien hoe de diepe paranoia van de regering om politieke controle te behouden ten koste gaat van rechtvaardigheid en mensenrechten.”

Hij voegde hieraan toe:

“Hoe kan iemand uitleggen dat leidinggevenden van een internationaal bedrijf dat de oceaan vervuilt, de economie van de kustgebieden van vier provincies ruïneert, vrij zijn om door te gaan met hun activiteiten, terwijl een idealistische jonge journalist in de gevangenis belandt voor het helpen van het aan de kaak stellen van hun misdaden.”

Bronnen: Nu.nl, New York Times ©AnimalsToday.nl Estefanía Pampín Zuidmeer