De vaquita is een van ’s werelds meest bedreigde diersoorten op de planeet. Van deze bruinvissoort, die leeft in de Mexicaanse Golf van Californië, zijn er nog maar zo’n 23 over. Door een actie tegen illegale spooknetten, hoopt World Animal Protection samen met andere organisaties en lokale vissers te voorkomen dat het dier uitsterft.

spooknetten
Vaquita’s (Californische bruinvis) | Foto: publiek domein

Illegale visserij is het grootste gevaar voor de bruinvissoort. Vissers in de Golf van Californië gebruiken nylon netten om illegaal te vissen op totoaba, een tevens beschermde vissoort, en laten vervolgens hun netten achter in de oceaan. De totoaba is gewild in China, waar ze illegaal worden verkocht voor hun zwemblaas, die in traditionele Chinese ‘medicijnen’ wordt verwerkt. Na het visseizoen blijven vaak de netten achter in de oceaan, met als gevolg dat daar andere dieren, zoals de vaquita, in verstrikt raken en overlijden.

Sonar
Samen met partners hoopt World Animal Protection (voorheen WSPA) deze laatst overgebleven vaquita’s, die ook wel ‘panda’s van de zee’ worden genoemd, te beschermen. World Animal Protection heeft daarvoor de handen ineen geslagen met onder meer de International Committee for the Recovery of the Vaquita (CIRVA) en Monterey Bay Diving. Via uniek gebruik van sonartechnologie worden de netten opgespoord en uit het water gevist. Bij een actie in mei werd al 5.702 vierkante meter aan netten uit de oceaan gehaald.

spooknetten
Dode vaquita | Foto: ©Omar Vidal/WWF

Tussen september en oktober is er opnieuw gescand – waarbij significant minder spooknetten werden aangetroffen. Hopelijk een teken dat het aantal netten afneemt en dat er gedragsverandering plaatsvindt. Tenminste tot het volgende seizoen, wanneer de jacht op de totoaba weer start. Pascal de Smit, directeur van World Animal Protection Nederland:

“Spooknetten die achterblijven na illegale vissersactiviteiten hebben ervoor gezorgd dat de vaquita bijna is uitgestorven. Maar er is nog een sprankje hoop dat we deze ernstig bedreigde dieren met innovatieve oplossingen kunnen redden. Het vinden en weghalen van de netten is cruciaal om een veilig leefgebied te creëren voor de vaquita. We hopen dat de Mexicaanse overheid doorgaat met het beschermen van dit dier en zijn leefomgeving.”

Redden
World Animal Protection beschermt dieren tegen spooknetten met haar campagne Sea Change. Zo’n 640.000 ton spookvistuig drijft nog altijd in onze oceanen, waardoor jaarlijks ongeveer 136.000 zeehonden, zeeleeuwen, walvissen omkomen, en nog eens miljoenen vogels, schildpadden en vissen. Met Sea Change wil World Animal Protection het aantal spooknetten verminderen, verwijderen en recyclen, en verstrikt geraakte dieren redden.

Persbericht World Animal Protection