India gaat het gebruik van wilde dieren in circussen verbieden. Vorige week is een nieuwe wet aangenomen, waarin het verbod op het gebruik van wilde dieren in circussen is opgenomen. 

wilde dieren
Foto: hbp_pix (CC BY-NC 2.0)

De Central Zoo Authority (CZA) van India heeft besloten dat circussen wilde dieren niet langer mogen tentoonstellen of laten optreden. Verder is er aangekondigd dat verschillende circussen hun vergunning wordt afgenomen, nadat uit lang onderzoek is gebleken dat ze de Prevention of Cruelty to Animals Act uit 1960 stelselmatig overtraden.

Het gebruik van apen, leeuwen, beren en tijgers voor vermaak was al in 1998 verboden. Maar olifanten konden nog steeds worden gebruikt in de shows. Na recente evaluatie door de CZA, gesteund door meerdere dierenwelzijnsorganisaties, bleek dat geen van de olifanten in Indiase circussen vrij waren van menselijke schendingen. Naar aanleidingen van deze schendingen zijn er in India geen circussen met vergunning meer.

Het door de rechtbank intrekken volgde op herhaaldelijke waarschuwingen aan het adres van de circussen, die niets deden op het dierenwelzijn te verbeteren. Alle olifanten die in cirussen in India werden gebruikt, gaan nu naar rehabilitatiecentra voor dieren, zo meldt India Today.

Bron: Good News Network  ©AnimalsToday.nl Monique van Dijk Armor