Yvon Sweere: Binnenkatten bestaan niet

Een binnenkat is geen apart ras dat zich na zorgvuldige fokselectie heeft aangepast aan een leven binnenshuis. Nee, binnenkatten zijn katten die binnen worden gehouden en niet naar buiten kunnen of mogen. En dat dient helaas niet altijd het welzijn van de kat en kan ook tot gedragsproblemen leiden.

binnenkatten

Foto: Sabri Tuzcu via Unsplash

Binnen heeft een kat in veel gevallen onvoldoende mogelijkheden voor het uitoefenen van zijn natuurlijke gedrag, zoals jagen en exploreren. Het natuurlijke leefgebied van een kat kan variëren, maar is vaak vele malen groter dan een gemiddelde woning. Daarnaast is een binnenomgeving altijd hetzelfde terwijl een kat buiten voortdurend blootgesteld wordt aan allerlei uitdagingen. Verveling ligt dus snel op de loer, met als gevolg frustratie, sloopgedrag, agressie en overmatig miauwen.

Op zijn hoede
Bij katten die met meerdere katten binnen leven, kan zich nog een ander probleem voordoen en dat is dat ze elkaar onvoldoende uit de weg kunnen gaan. Katten die niet bevriend zijn en elkaar niet opzoeken voor vriendschappelijke interacties, willen graag afstand houden van elkaar. Dat is in een binnenomgeving maar beperkt mogelijk waardoor er vaak stress ontstaat. Een kat beweegt dan niet meer vrijuit en is altijd op zijn hoede.

Natuurlijk zijn er individuele verschillen en past de ene kat zich beter aan een binnenomgeving aan dan een ander. Ook is er uiteraard een verschil tussen een flat en een huis met drie verdiepingen. Een jonge actieve kat, en zeker een jonge kater, op een appartement of flat is echter bijna altijd een slechte combinatie. Als mensen dat toch graag willen dan zou ik ze in ieder geval twee kittens tegelijk adviseren.

Concessies
Katten binnenhouden betekent ook concessies doen. Het is namelijk niet reëel om een kat op een appartement van alles te verbieden, zoals in de slaapkamers komen of op tafels springen. Ook kost het de eigenaar tijd om de benodigde jachtpartijen te faciliteren met speelhengels. Daarnaast wordt de inrichting vaak een stuk minder smaakvol met de noodzakelijke klimbomen en krabpalen. Een kat kun je nu eenmaal niet aanpassen aan de omgeving, maar de omgeving wel aan een kat.

Meerdere katten
Wat betreft meerdere katten in een flat of appartement moet er misschien een stelregel komen; niet meer katten dan beschikbare kamers. Katten kunnen elkaar dan uit de weg gaan en hoeven zich niet altijd in elkaars blikveld te bevinden. Het is dan ook belangrijk om in iedere kamer resources aan te bieden, zoals voer, water, slaapplek en kattenbak. Een kat kan dan zelf kiezen waar hij is en wordt niet ‘gedwongen’ de ander te ontmoeten.

Deze column gaat over het welzijn van binnenkatten en is niet per se een pleidooi voor het massaal naar buiten laten van katten. Hoewel ik er wel een voorstander van ben om katten naar buiten te laten, vind ik namelijk ook dat we katten geen onnodig gevaar moeten laten lopen en dat ze geen overlast mogen veroorzaken.

Yvon Sweere, Psycholoog en gedragstherapeut voor katten

Gerelateerde artikelen:

Reacties

 1. Lida Leering zegt:

  Beste Yvon,
  Het is moeilijk. Een buitenkat loopt overal gevaar in ons overbevolkte landje. Loslopende katten veroorzaken aanrijdingen, overlast door poep in andermans tuinen, de grote hoeveelheid aan kleine dieren die ze vangen, mensen die ze vergiftigen, op ze schieten enz enz.
  Ik vind het onverantwoord om ze buiten los te laten. Er zijn
  Ook kan je in je eigen tuin een buitenverblijf voor ze maken.
  Bij honden is het allang geaccepteerd dat ze niet meer zonder toezicht buiten mogen komen en dan heb je ook nog eens een aanlijnplicht. Je kan katten ook aan een tuigje laten wennen en zelf zo uitlaten.
  Ik dacht dat er ruim 2 miljoen katten in Nederland zijn. Waarvan het overgrote deel losloopt.

  • Hoi Lida, zie mijn afsluitende woorden: “Deze column … is niet per se een pleidooi voor het massaal naar buiten laten van katten. Hoewel ik er wel een voorstander van ben om katten naar buiten te laten, vind ik namelijk ook dat we katten geen onnodig gevaar moeten laten lopen en dat ze geen overlast mogen veroorzaken.” Zie ook mijn eerdere column ‘Horen katten buiten?’

 2. Hallo Anita, dat is een lastige. Inderdaad jagen katten ook als ze geen honger hebben. Wat u zou kunnen proberen is een gekleurde kraag. Uit onderzoek blijkt dat vogels door de felle kleuren eerder een kat opmerken. Zie bijvoorbeeld de website Birds be safe.

 3. Anita Saenen zegt:

  Beste,ik heb 5 poezen waar ik voor zorg,ik hou er soms 2 van binnen omdat die veel vogeltjes en duiven pakken,heb dan ruzie met de buur,ik heb al belletjes aangehangen bij de poezen,maar ze zijn ze vlug kwijt,zelfs als ze veel eten voor ik ze buiten laat vangen ze toch vogeltjes,en ik vind dat zeer erg.Kan u helpen?? Vriendelijkr groeten.