Al voor de tweede keer zijn er laat in de avond of ’s nachts bruine legkippen gedumpt aan de Broeksteeg te Zoelen door een onbekende kippendumper. Ging het vorig jaar om 6 legkippen, zijn het dit jaar 11 legkippen. Een trieste aanblik, want ze zien er bleek uit met een rafelig verenkleed.

kippendumper
11 legkippen werden gedumpt door de kippendumper | Foto: Comité Dierennoodhulp

Gelukkig was één van de buurtbewoners bereid hen tijdelijk op te vangen en zocht zij hulp bij Comité Dierennoodhulp. Een van de kippen was broodmager en was tot over het bot aan de vleugel aangevreten door een roofdier. De rest van de kippen maakt het goed mede dankzij het snelle optreden van de buurtbewoonster. Voor de kippen die nu veilig in onze opvang zitten, gaan we een goed thuis zoeken.

aangevreten kip
Een van de kippen was tot het bot aangevreten door een roofdier | Foto: Comité Dierennoodhulp

Helaas verloopt het niet altijd zo goed. De meeste gedumpte kippen vallen vaak al snel ten prooi aan roofdieren of het verkeer. Ze zijn niet gewend om uit te kijken voor bijvoorbeeld loslopende honden en met de winter op komst wordt het steeds moeilijker om eten te vinden. Dit is helaas het lot dat gedumpte kippen en hanen te wachten staat. Legkippen zijn sowieso niet gewend om zich zelfstandig te handhaven en op hun hoede te zijn voor gevaar.

Strafbaar
Het dumpen van dieren is strafbaar, maar buiten dat, zo ga je niet met dieren om.

Wij weten dat er mensen zijn die telkens na een jaar nieuwe legkippen nemen en daardoor moeten de iets oudere kippen weg. Alleen maar omdat ze iets minder eieren leggen…

Wie is diegene die deze weerloze legkippen keer op keer dumpt en anderen met onvoorziene kosten en zorgen opzadelt? Voor wat betreft de Broeksteeg te Zoelen zullen verschillende buurtcamera’s worden nagekeken en verdachte beelden aan de politie doorgegeven worden.

Wij zijn dan ook op zoek naar meer informatie over de persoon die deze kippen gedumpt heeft om dit dierenleed, dat door het dumpen veroorzaakt wordt, te doen stoppen.

Daarom looft Comité Dierennoodhulp een beloning uit van 250 euro voor de tip die naar de dader(s) leidt. Tips kunnen doorgegeven worden via dierennoodhulp@hotmail.com.