Ze zijn aandoenlijk en ondeugend, maar ook slimmer en aanhankelijker dan veel mensen denken. Geiten blijken zelfs een emotionele band met hun verzorgers aan te gaan, die vergelijkbaar is met de vriendschap tussen hond en baasje. Dit is de conclusie van recent onderzoek van wetenschappers Christian Nawroth, Jemma Brett en Alan McElligott van Queen Mary University in Londen.

hechte banden
Geiten kunnen erg gehecht raken aan mensen | Foto: Angelique Lagarde/PiepVandaag.nl

Als geiten iets voor elkaar willen krijgen, kijken ze mensen smekend aan. Deze eigenschap is gebruikelijk voor honden – en de meeste hondeneigenaren weten hoe moeilijk het is zo’n blik te weerstaan – maar ook geiten blijken prima te weten hoe ze onze aandacht moeten trekken.

Dr. Alan McElligott:

“Uit het gezicht van een geit spreekt zo veel karakter. Het zijn heel nieuwsgierige dieren.”

Geitenscan
Het team voerde onderzoeken uit bij geitenopvang Buttercups Sanctuary, in het Britse graafschap Kent. De dieren werkten maar wat graag mee, want als er iets te beleven valt, zijn ze er als de kippen bij. Zo bleek onder meer dat geiten goed in staat zijn een gesloten plastic doos te openen, door gebruik te maken van hendels: een intelligentietest die bij apen gebruikelijk is. Sterker nog, na vier jaar blijken ze zich dezelfde handeling zonder aansporing te herinneren. Ook wisten ze hoe ze op mensen in moesten spelen. Van de 34 geiten die meededen aan de test, keken de meeste dieren recht in de ogen van de persoon die naast de doos stond, om die persoon aan te sporen de plastic doos met de snack te openen. Ook pasten ze hun gedrag en houding aan om de blik van de persoon te vangen.

hechte banden
De geiten bij Buttercups Sanctuary werkten gewillig mee aan het onderzoek | Foto: Angelique Lagarde/PiepVandaag.nl

Dr. Christian Nawroth:

“De resultaten van ons onderzoek tonen aan dat er sprake is van een complexe communicatie gericht op mensen, door een diersoort die voornamelijk is gedomesticeerd voor agrarische productiedoeleinden. Geiten vertonen overeenkomsten met dieren die gefokt zijn als huisdier of als werkdier, zoals honden en paarden. Het zijn zeer sociale dieren. Dit lijkt zeker een voorwaarde te zijn voor het leren omgaan met andere soorten.”

Intelligentie
Geiten worden beschouwd als onintelligente dieren; niet voor niets gebruikt men soms de onaardige uitdrukking ‘een domme geit’. Ten onrechte, vertelt McElligott:

“Uit ons onderzoek bleek al eerder dat geiten slimmer zijn dan hun reputatie suggereert. Maar deze resultaten tonen daarnaast aan dat ze weten hoe ze met hun menselijke verzorgers kunnen omgaan en communiceren, ondanks dat ze niet op dezelfde manier zijn gedomesticeerd als huis- of werkdieren. We weten dat geiten op sommige vlakken net zo slim zijn als honden, maar naar hondengedrag is veel meer onderzoek gedaan. Met onze kennis over geiten zijn we pas in het beginstadium.”

Tot nu toe waren wetenschappers in de veronderstelling dat honden en katten een band hebben met mensen door veranderingen in hun hersenen, doordat ze al duizenden jaren als gezelschapsdieren fungeren. Maar geiten zijn 10.000 jaar geleden gedomesticeerd en hebben dan ook alle gelegenheid gehad te leren omgaan met mensen.

Met hun onderzoek hopen de wetenschappers bij te dragen aan welzijnsverbeteringen voor geiten.

“Als we hun intelligentie kunnen aantonen, hopen we dat dit betere richtlijnen voor hun verzorging tot gevolg heeft.”

Bronnen: Telegraph, Seeker ©PiepVandaag.nl Angelique Lagarde