Het lijkt er op dat neushoornstropers in het Krugerpark in Zuid-Afrika hulp krijgen van binnenuit. Dat vermoeden heeft de politie uitgesproken na een schietpartij waar drie stropers bij betrokken waren, afgelopen weekend. Volgens Zuid- Afrikaanse media droegen twee van hen uniformen van parkopzichters.

Witte Neushoorn - krugerpark
Witte neushoorns in Krugerpark

Bij de schietpartij die zaterdagochtendvroeg plaatsvond kwam een van de vermoedelijke stropers om het leven. De man droeg een uniform uit het leger van Mozambique. Zijn handlangers zijn gearresteerd. Zij hadden officiële uniformen van South African National Parks, SANPARKS aan.

“We onderzoeken of ze hulp van binnenuit kregen maar ook of die hulp wellicht van buitenaf kwam. Een intensief onderzoek om vast te stellen hoe de stropers aan hun uniformen kwamen, inclusief dat van het Mozambikaanse leger. Wellicht kregen ze de uniformen van mensen”, aldus politiewoordvoerder Hangwani Mulaudzi [Bron].

Volgens de woordvoerder waren de stropers in het bezit van een mes, bijl, drie mobiele telefoons een jachtgeweer met 11 patronen.

“De twee verdachten zullen worden aangeklaagd voor een reeks misdrijven waaronder neushoornstroperij, poging tot moord (ze namen patrouillerende rangers onder vuur), huisvredebreuk (illegaal betreden van het wildpark), het onrechtmatig bezit van officiële uniformen van alsook zich voordoen als SANPARKS officials”, aldus politiewoordvoerder Mulaudzi op zijn Facebookpagina.

In Augustus maakte de regering van Zuid-Afrika bekend voornemens te zijn 500 neushoorns uit Krugerpark te evacueren.

Het redden van de neushoorns uit de handen van stropers wordt ook door de autoriteiten als zeer urgent gezien. Vorig jaar september werd bekend dat in Zuid-Afrika dat jaar al meer dan 700 neushoorns gedood waren en de slachting gaat onverminderd door.

In het Krugerpark, gelegen aan de grens met Mozambique, slaan stropers hun grootste slag.

Door de enorme bedragen die op dit moment geboden worden voor de hoorns zijn niet alleen dorpsbewoners overgegaan op stropen, maar ook de georganiseerde misdaad heeft deze lucratieve business ontdekt. Stropers zetten nu zelfs helikopters in om de dieren te vinden. Ondanks het feit dat zelfs het Zuid-Afrikaanse leger wordt ingezet, worden er in het Kruger National Park ieder jaar weer meer neushoorns afgeslacht.

Bron: AD.nl ©PiepVandaag.nl