Dit jaar zijn in Zuid-Afrika al bijna 700 neushoorns gedood. Op 7 september berichtte PiepVandaag al dat de slachting onverminderd doorgaat, maar het lijkt gekker en gekker te worden. 

Neushoorns - gestroopte neushoorns
Neushoorns | Foto: allspice1 via Compfight cc

De grootste populatie neushoorns leeft in Zuid-Afrika. Het aantal dieren dat door stropers wordt gedood stijgt zo schrikbarend snel. In 2007 werden 13 dieren gedood, drie jaar later waren dat er 333, vorig jaar 668 en nu dus al over de 688! In het Krugerpark gelegen aan de grens met Mozambique slaan stropers hun grootste slag. Maar liefst 425 dieren werden er dit jaar tot nu toe gedood in dit park.

De hoorns van de zoogdieren worden voor belachelijke bedragen verkocht op de zwarte markt in vooral Azië. Er worden geneeskrachtige eigenschappen aan toegekend en ze worden gebruikt als afrodisiaca. Bespottelijk want de hoorns bestaan voornamelijk uit keratine, een stof die algemeen voorkomt en terug te vinden is in nagels, haren en hoeven.

Door de enorme bedragen die op dit moment geboden worden voor de hoorns zijn niet alleen dorpsbewoners over gegaan op stropen maar ook de georganiseerde misdaad heeft deze lucratieve business ontdekt. Stropers zetten nu zelfs helikopters in om de dieren te vinden.

Ondanks het feit dat zelfs het Zuid-Afrikaanse leger wordt ingezet, worden er in het Kruger National Park ieder jaar weer meer neushoorns afgeslacht.

De stroperij speelt zich niet alleen af in de Zuid-Afrikaanse parken. Overal in Afrika en Azië worden de neushoorns zwaar bedreigd.

De westelijkse zwarte neushoorn is zelfs officieel uitgestorven volgens het IUCN (International Union for the Conservation of Nature). De neushoornsoort is voor het laatst gezien in 2006. Ook de noordelijke witte neushoorn is ernstig met uitsterven bedreigd, net zoals de Javaanse neushoorn waar nog maar vijftig exemplaren van in leven zijn.

Bron: Trouw.nl ©PiepVandaag.nl