Een baby orang-oetan in Borneo werd onlangs gered van een eenzaam en ongelukkig bestaan in een betonnen hok, waar ze aan een touwtje vastgebonden zat. De redding kwam net op tijd: het diertje was ondervoed door een verkeerd dieet.

orang-oetan
De kleine orang-oetan was vastgebonden aan een touw, wat haar snijwonden opleverde aan haar polsen en nek | Still YouTube

De kleine orang-oetan werd in het wild gevangen door een boer, die in haar een leuk huisdier zag. Maar de man wist niet hoe hij voor een orang-oetan moest zorgen en bond haar vast aan een touw, wat leidde tot snijwonden aan haar polsen en nek, en voerde haar een dieet van tofu en rijst. Dit leidde tot een pijnlijke ondervoeding van de aap. Orang-oetans eten in het wild voornamelijk fruit, plus af en toe bloemen, honing, bast, bladeren en insecten.

Gelukkig voor de kleine orang-oetan kregen medewerkers van International Animal Rescue lucht van de zaak en ondernamen direct actie. Ze konden de boerin overtuigen het dier aan hen over te dragen, waarna de baby orang-oetang haar eerste stappen richting vrijheid zette…

Op dit moment zit het diertje in quarantaine in het Orangutan Rescue and Rehabilitation Center in Palangka Raya in de provincie Kalimantan, in het Indonesische gedeelte op Borneo. Na twee maanden zal ze naar de “orang-oetan babyschool” mogen, waar orang-oetangweesjes weer leren aap te zijn en voorbereid worden op vrijlating in het wild.

Wil je de oran-oetans helpen? Dat kan, door er een te adopteren.

Bekijk hieronder een video van de redding van de kleine baby orang-oetan:

Bron: The Dodo ©PiepVandaag.nl Monique van Dijk Armor