De konijnen op Terschelling kunnen even opgelucht ademhalen, want de komende drie weken mag er niet op ze gejaagd worden, in afwachting van een gerechtelijke uitspraak. De voorzieningenrechter in Amsterdam heeft hiertoe besloten, nadat stichting De Faunabescherming een zaak is gestart tegen het ministerie van Economische Zaken.

konijnenjacht
Foto: JJ Harrison [GFDL 1.2 or CC-BY-SA-3.0], via Wikimedia Commons
Staatsbosbeheer mag door deze beslissing geen vergunningen meer afgeven voor het doodschieten van de konijnen, waarvan er heel wat rondlopen op het Waddeneiland. De tienduizenden dieren zouden schade aanrichten aan de gewassen van boeren, en moeten daarom in grote hoeveelheden afgeschoten worden, zo is de mening van de betrokkenen. Maar stichting De Faunabescherming besloot deze beslissing aan te vechten. En zolang er geen uitspraak is gedaan in die zaak mogen er geen nieuwe dieren afgeschoten worden, want wanneer de beslissing van de rechter in het voordeel is van de konijnen is de dood van de reeds geschoten dieren niet meer terug te draaien.

De zaak dient op 12 november, 3 weken later dan gepland, want hij stond aanvankelijk op de rol voor deze week donderdag. Maar op die dag kon Staatsbosbeheer niet aanwezig zijn, vandaar het uitstel. De Faunabescherming wil meer bewijsvoering dat er daadwerkelijk schade zou zijn aan de gewassen van boeren en gaat ervan uit dat het uitdunnen van de konijnenpopulatie in strijd is met de Flora- en Faunawet. In het ergste geval hebben de eilandkonijnen drie weken respijt, want voor de hele uitdunoperatie wordt in totaal zeven maanden uitgetrokken.

Bron: Telegraaf.nl ©PiepVandaag.nl Bart van Riel