Louise Joubert, dierenbeschermer en oprichtster van SanWild Wildlife Sanctuary, is maandag 23 april door een auto-ongeluk om het leven gekomen, slechts twee dagen nadat de door haar geredde neushoorn Big Boy was doodgeschoten door stropers.

Louise Joubert
In memoriam: Louise Joubert | Foto: Facebookpagina Louise Joubert

Louise Joubert was een gepassioneerd dierenbeschermster uit Zuid-Afrika, waar zij in 2000 het SanWild Wildlife Trust oprichtte en 5000 hectare natuur kocht voor de opvang van wilde dieren, waaronder olifanten, leeuwen, nijlpaarden, hyena’s, neushoorns en aardvarkens. Ze ontfermde zich met een onuitputtelijke liefde over gewonde en verweesde dieren die daar konden rekenen op medische zorg en een permanent veilig onderkomen in haar SanWild Wildlife Sanctuary of andere tegen stroperij beveiligde natuurgebieden.

ARVE Error: Mode: lazyload not available (ARVE Pro not active?), switching to normal mode
De wereld mooier maken
Wie haar werk volgde, kon zien dat het haar soms zwaar viel. De wreedheid van de mens was een grote, terugkerende pijn, maar Joubert wist haar frustratie om te zetten in een onuitputtelijke strijd om de wereld een beetje mooier te maken door middel van acute medische zorg, projecten, geldinzamelingsacties en meer. Zo maakte Joubert zich hard tegen de illegale handel in pangolins en ontwikkelde ze samen met het Wild Africa Conservation Fund de Intensive Protection Zones for Rhinos, gebieden waar neushoorns bewapend worden beschermd en getraumatiseerde dieren die de mishandelingen door stropers hebben overleefd alle noodzakelijke en vaak intensieve medische zorg krijgen die ze nodig hebben. Ook stond ze klaar om Afrikaanse dieren uit Nederlandse circussen op te vangen nadat er in 2015 een verbod op wilde dieren in circussen werd ingesteld.

Louise Joubert
Louise Joubert in actie | Foto: Facebookpagina SanWild Wildlife Sanctuary

In 2016 begon ze een intensieve campagne om de witte neushoorn Big Boy, die op internet werd aangeboden voor de trofeejacht, te redden en op te vangen. Na een succesvolle inzamelingsactie kwam het mannetje in november 2016 naar SanWild. Over zijn reddingsactie schreef Joubert:

“Verder geloof ik dat Big Boy hierheen gestuurd is met een bericht van hoop en om iedereen die deelnam aan deze ongelofelijke inspanning te bewijzen dat we allen kunnen bijdragen aan het redden van de neushoorn, al is het er één per keer.”

Louise Joubert
Big Boy | Foto: Facebookpagina SanWild Wildlife Sanctuary

Deze woorden maken duidelijk hoe diep Joubert’s pijn moet zijn geweest toen ze haar levenloze Big Boy aantrof, ontdaan van zijn hoorn. Twee dagen na zijn dood reed de geëmotioneerde Joubert met hoge snelheid van het landgoed af en verongelukte even verderop. Een van haar laatste berichten:

“Gelukkige Earth Day! Maar is dat zo? Denk er even rustig over na. Wat heeft onze aarde te vieren?”

Louise Joubert is woensdag gecremeerd. Haar dochter, Lizel Kachelhoffer, gaat door met het werk van haar moeder. Wie een bijdrage wil leveren aan het levenswerk van Louise Joubert, kan een donatie doen aan SanWild of aan Joubert’s meest recente inzamelingsactie voor neushoorns.

©AnimalsToday.nl Esther  van der Spek