In de Amerikaanse staat Montana kunnen liefhebbers maar liefst vijf wolven doden voor het luttele bedrag van 19 dollar (zo’n 14 euro). De reden: de populatie van de grijze wolf heeft zich, na jaren lang met uitsterven te zijn bedreigd, hersteld tot een gezonde populatie. Daarom stelt de Amerikaanse Fish and Wildlife Service voor de federale bescherming van de grijze wolf op te heffen, met uitzondering van een kleine groep Mexicaanse wolven in het zuidwesten. 

grijze wolf
Grijze wolf | Foto: Wikimedia Commons

In 1974 is de grijze wolf op de lijst met bedreigde diersoorten geplaatst, nadat het dier bijna was uitgestorven. Het was verboden op de wolf te jagen. De Fish and Wildlife Service is van mening dat het risico op uitsterven is verdwenen, dat de populatie gezond is en dat het aantal zelfs boven de doelstellingen zit. Critici vinden het voorstel prematuur en zijn bang dat het zal leiden tot agressievere management- en jachttechnieken. Ze zijn ook bang dat het de kansen van de wolven om zich te verspreiden over de VS zullen verkleinen.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft aangekondigd binnen een jaar te beslissen of de jacht op de wolf al dan niet opnieuw wordt toegestaan. Maar een aantal staten, waaronder dus Montana, wordt niet gewacht op dat besluit en is de prijs van een vergunning om vijf wolven te mogen doden verlaagd.

Bron: DeMorgen.be ©PiepVandaag.nl Monique van Dijk Armor