Op de paardenmarkt in Zuidlaren heeft de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) tegen handelaren proces-verbaal opgemaakt omdat zij illegaal paarden wilden exporteren. Volgens de NVWA was er in vijftien gevallen sprake van export waarbij de verplichte papieren en keuringen ontbraken.

Zuidlaren - processen-verbaal
Pony’s bij de paardenmarkt in Zuidlaren

Export van paarden vanaf de markt kan alleen als handelaren in het bezit zijn van een exportverklaring en een exportkeuring afgegeven door de NVWA. Een dierenarts van de NVWA keurt ter plekke de paarden en geeft een certificaat af als het dier een geldig paspoort heeft en gezond is. Bij in ieder geval vijftien paarden was dit niet het geval.

De inspecteurs van de NVWA troffen ook drie ongeldige paspoorten aan. Een paspoort hoorde niet bij het getoonde paard, een paspoort was vals en met een derde paspoort bleek gerommeld. De export van deze dieren is geweigerd en de NVWA stelt een onderzoek in.

Op het gebied van dierenwelzijn heeft de NVWA geen overtredingen geconstateerd. Een reden hiervoor zal in ieder geval zijn dat de inspecteurs pas om half 7 starten met hun inspecties terwijl veel paarden vanaf 1 uur s nachts uit de trailers en transportwagens worden geladen en op de markt worden gezet.

Eyes on Animals was aanwezig op de paardenmarkt om inspecties te doen, waar ook PiepVandaag.nl bij was voor een reportage. Dit viel niet in goede aarde bij verschillende aanwezigen.

Bron: NVWA.nl ©PiepVandaag.nl