Op het internet circuleert al een tijdje een ‘schattig’ filmpje van een baby-ijsbeer, die probeert in slaap te komen. Hij trappelt met zijn pootjes en rolt heen en weer en kan de slaap maar niet vatten. De waarheid achter dit filmpje is echter minder schattig…

IJsbeertje - ijsbeerfilmpje
IJsbeertje in glazen kooi | Screenshot video

Dat het kleine ijsbeertje niet in slaap kan komen is niet zo verwonderlijk. Hij is nog maar zo’n 3 maanden oud en woont in Adventure World, een Japans pretpark. Dit is bij voorbaat natuurlijk al geen geschikte omgeving voor het kleine ijsbeertje. Hij is gescheiden van zijn moeder en eventuele broertjes of zusjes en ligt in een fel verlichte glazen bak.

In het wild zou het kleine ijsbeertje nog volledig afhankelijk zijn van zijn moeder. Susanne Miller, wildlife bioloog bij Alaska’s Fish and Wildlife Service verklaart:

“Tot de leeftijd van vier maanden zou [een ijsbeerpup] in een hol leven en bij zijn moeder drinken.”

Een ijsbeerhol is veel donkerder dan de fel verlichte glazen ruimte waar het ijsbeertje nu in ligt. Karakteristieken van een ijsbeerhol in Noord Alaska.

IJsberenhol
Overzicht van een ijsberenhol

Gereguleerd door geothermale warmte en de lichaamstemperatuur van de moeder-ijsbeer, is een ijsbeerhol volgens Miller de plek waar pups “compleet afhankelijk” zijn van hun moeders voor “warmte en overleving”. In het wild verlaten de pups het donkere hol niet eens tot veel later in het seizoen, ongeveer vier maanden na de geboorte.

Hier onder is een video van BBC’s Planet Earth, waarin te zien is hoe twee jonge ijsbeertjes voor het eerst het zonlicht in gaan en de wereld buiten het ijsbeerhol ontdekken. Dit is wat PiepVandaag.nl betreft een veel schattigere en meer bijzondere video om te bekijken.

Bron ©PiepVandaag.nl Monique van Dijk Armor