Een intrigerende documentaire, die door velen onopgemerkt is gebleven, krijgt nu wellicht een groter publiek nadat Netflix het toegevoegd heeft aan de collectie.

Cowspiracy
Screenshot video

Cowspiracy, een documentaire van Kip Andersen en Keegan Kuhn, kwam vorig jaar juni uit en werd geproduceerd door niemand minder dan Leonardo DiCaprio. DiCaprio heeft als producer van documentaires al meerdere goede titels op zijn naam, zoals The 11th Hour en Virunga.

Verrassend
Ondanks dat er al behoorlijk wat documentaires verschenen zijn rondom de onderwerpen klimaatverandering en milieu, weten de makers toch te verrassen. Cowspiracy volgt de zoektocht van de charmante en ambitieuze milieuactivist (Kip Andersen) naar de échte oplossing voor onze milieuproblemen en het juiste pad naar een duurzame toekomst.

Andersen raakte na het zien van ‘An Inconvenient Truth‘ (Al Gore) in de ban van milieubewust leven; geen lichten onnodig laten branden, douchen met een timer en alles op de fiets. Hij volgde alle richtlijnen van de milieuorganisaties en was er heilig van overtuigd dat hij er alles aan deed om de aarde te helpen. Tot de dag dat hij erachter kwam dat zijn vleesconsumptie een veel grotere impact heeft op het milieu dan hij voor mogelijk hield. En opvallend genoeg hullen veel milieuorganisaties zich juist op dit vlak in stilzwijgen of houden zich op de vlakte. Hoe zit dat?

Taboe
Op zoek naar antwoorden, benadert Anderson talloze bekende en minder bekende organisaties en overheidsinstanties, die zich inzetten voor het milieu in het algemeen en specifiek voor het regenwoud of het oceaanleven. Hij stuit echter op onverwachte muren en zelfs indirecte waarschuwingen voor zijn veiligheid. Andersen ontdekt dat hij een open zenuw raakt. Rijkt de hand van de energie- en veeteeltsector echt zover dat de organisaties die juist in het leven zijn geroepen als voorvechters van het milieu moeten vrezen voor hun bestaansrecht als zij zichzelf hierover zouden uitspreken? Legt Andersen hier per ongeluk een van de grootste taboes bloot in de wereld van de milieuproblematiek?

Inspirerend voor iedereen
Cowspiracy is daarmee een interessante en prikkelende zoektocht, zelfs voor de doorgewinterde kijker van dit genre. Andersen neemt je mee in zijn ontdekkingen over de meest destructieve industrie waarmee de aarde geconfronteerd wordt en probeert erachter te komen waarom de milieuorganisaties bang lijken hier openlijk over te spreken. Cowspiracy is een ware eyeopener voor een ieder die milieubewust leven hoog op de agenda heeft staan. Met humor gebracht, maar zeer serieus in boodschap en de feiten. Kijkers van documentaires als Forks over Knives en Food Inc., mogen deze niet aan zich voorbij laten gaan.

Trailer

Cowspiracy is te kijken via Netflix en verkrijgbaar op de website van de film.

©PiepVandaag.nl