De documentaire Forks over Knives van onafhankelijk filmmaker Lee Fulkerson gaat over voedsel, ons voedsel. In de film worden dokter Caldwell Esselstyn en professor in de voedingsbiochemie T. Colin Campbell  gevolgd. Via de onderzoeken die zij uitvoerden gedurende hun carrières geven zij duidelijke aanwijzingen dat de meeste, zo niet alle ziekten die ons nu parten spelen kunnen worden voorkomen, genezen of gereduceerd door geen dierlijke of samengestelde voedingsproducten (processed foods) tot ons te nemen.

Forks over Knives
Forks over Knives

Ter verduidelijking wordt aandacht besteed aan het bekende China-Cornell-Oxford Project, onder leiding van professor Campbell, dat twintig jaar liep en verschillen in voedingspatronen tussen Westerse landen, het Chinese platteland en het voorkomen van ziektes onderzocht. Dat onderzoek geeft aan dat hart- en vaatziekten, diabetes, obesitas en kanker gelinkt kunnen worden aan een Westers dieet van dierlijke en samengestelde voedingsproducten.

De documentaire kijkt zeker niet makkelijk weg. De materie is ingewikkeld, maar zeer interessant. Forks over Knives ontving dan ook sterke kritieken. Zo zei de beroemde criticus van de Chicago Sun-Times, Roger Ebert:

“Here is a film that could save your life.”

Loren King van de Boston Globe zei op haar beurt:

“What An Inconvenient Truth did for global warming, Lee Fulkerson’s persuasive documentary does for a vegan diet.”

Forks over Knives – Official Trailer

Op de website van de documentaire is veel extra informatie te vinden en een uitgebreid blog.

Voor degenen met Netflix, de documentaire maakt deel uit van de Nederlandse catalogus en is hier te vinden.

©PiepVandaag.nl