De grijze wolf wordt op dit moment in de meeste staten van de  in de VS nog beschermd door de Endangered Species Act (ESA) uit 1973. Maar de U.S. Fish and Wildlife Service overweegt nu bijna alle beschermende maatregelen voor de grijze wolf in te trekken in 48 staten. Dit zou een ramp zijn voor het behoud van de diersoort.

grijze wolf
Grijze wolf | Foto: Wikimedia Commons

Voorzichtig herstel teniet
Tot voor kort waren wolven bijna uitgestorven in de VS, net als op veel andere plaatsen ter wereld. Jacht en verkleining van hun leefgebied decimeerden de aantallen fors. In 40 jaar tijd hebben beschermingsmaatregelen en onderzoek naar hun leefgewoonten ervoor gezorgd dat de populatie grijze wolven voorzichtig herstelde. Maar het intrekken van de huidige status kan ervoor zorgen dat al dit werk voor niets is geweest.

Grijze wolf weer vogelvrij
Als de grijze wolf zijn huidige beschermde status verliest, wordt het beheer voortaan overgelaten aan de staten zelf. De staten Montana, Wyoming en Idaho, waar de wolf sinds halverwege dit jaar niet meer beschermd wordt, hebben al bewezen dat het er dan zeer slecht uitziet voor de wolf. Honderden wolven zijn doodgeschoten of gestrikt: zelfs de wolven uit Yellowstone National Park, onderdeel van het Yellowstone wolfprogramma en voorzien van een gps-halsband, zijn niet veilig. Acht van deze wolven zijn net buiten het park gedood, waaronder de matriarch van de Lamar Canyon Pack, door wetenschappers wolf 832F genoemd. Deze wolf was het boegbeeld van de succesvolle herintroductie van wolven in het park en zeer geliefd bij zowel de wetenschappers die haar bestudeerden, als toeristen die hoopten een glimp van haar en haar pak op te vangen.

Help de wolven in de VS hun beschermde status te behouden en teken de petitie van Defenders of Wildlife!

Let op: omdat het om een Amerikaanse petitie gaat, moet er een Amerikaanse postcode van vijf cijfers worden ingevoerd. De combinatie van staat NJ (New Jersey) en de postcode 08080 werkt.

Bronnen: Care 2 Causes,  Defenders of Wildlife ©PiepVandaag.nl  Angelique Lagarde