In het Utrechtse Maarsbergen heeft een mestexplosie plaatsgevonden. Twintig koeien vlogen letterlijk door de lucht en vielen vervolgens in een mestput vol met uitwerpselen. Ze konden er levend uitgehaald worden door de brandweerHenk van der Wind, de boer van de milieuvriendelijke boerderij, trekt aan de bel en stelt dat er snel verandering van dit soort stallen moet komen.

mestput
Twintig koeien uit mestput gered door brandweer na mestexplosie | Foto: publiek domein

Een woordvoerder van de Veiligheidsregio Utrecht (VRU) concludeert dat een verzameling van gassen in de koeienstal tot de explosie heeft geleid. Normaal gesproken is de ophoping van gassen te voorkomen door goed te ventileren, maar dit is misgegaan. Het rooster waar de koeien op staan is door de explosie kapotgegaan, waardoor de dieren in de put vielen. Volgens de VRU konden de koeien in veiligheid gebracht worden door in de put een trappetje van hooibalen te maken. Veertien koeien konden zelf uit de put komen, maar de resterende dieren waren hier te moe voor. Ze zijn uit de mestput getakeld. Een deel van de dieren is gewond geraakt en heeft mogelijk schadelijke stoffen ingeademd.

Emissiearme vloeren

Boer van der Wind zei tegen Hart van Nederland dat hij vreest dat zulke explosies vaker zullen plaatsvinden bij dezelfde soort stallen. Boeren mogen hun bedrijf uitbreiden op voorwaarde dat de uitstoot van ammoniak niet stijgt. Hierdoor worden steeds vaker emissiearme vloeren gebruikt, maar er is kritiek op dit systeem. Volgens onderzoek zorgen deze vloeren niet voor minder uitstoot. Daarnaast bestaat er explosiegevaar. De emissiearme vloeren zijn gevaarlijker dan open roosters: het gas moet immers ergens heen kunnen. Daarnaast versterken luchtdrukverschillen en temperatuurschommelingen het vergisten in een mestput. Naar aanleiding van een explosie in 2019 in een stal in Markelo werden Kamervragen gesteld over deze type vloeren.

Van der Wind:

“Gelukkig leven alle koeien nu nog. Maar ik juich niet te vroeg: het kan zijn dat ze nog last krijgen van de ingeademde gassen. Dat weten we pas later.”

Van der Wind gaat in ieder geval niet langer met deze type vloeren werken wegens het risico voor dier en mens.

Bronnen:

©AnimalsToday.nl Estefania Pampin Zuidmeer