De oorlog in Oekraïne woedt vandaag al een maand. Toen de Russische invasie begon zette House of Animals een noodactie op om de asieldieren in shelter Sirius in Kiev te helpen. Maar omdat zoveel dieren in het land hulp nodig hadden, werd de actie uitgebreid naar meerdere shelters. Dankzij de vele donaties konden we duizenden dieren van de hongerdood redden.

asieldieren
Een maand oorlog in Oekraïne | Foto: Shelter Sirius

Gisteren vertrok ons vierde transport met 33 pallets vol met diervoeding richting Oekraïne! Het voer is gedoneerd door een bedrijf (met een enorm hart voor dieren) dat anoniem wil blijven. Onze partner HUP – Help Ukrainian Pets zorgt ervoor dat de brokken goed bij ons depot in Polen terechtkomen! Vervolgens wordt het voer naar onze depots in Oekraïne gebracht en vandaaruit naar andere centrale locaties. Het is al twee weken geleden dat ons eerste transport richting ons depot in Lviv vertrok. We proberen zoveel mogelijk voedsel naar Oekraïne te transporteren waarmee we het leven van duizenden dieren redden.

Dertig pallets brokken onderweg naar asieldieren in Oekraïne

Verder vertrok vandaag een transport vanuit de verzamelplaats van HUP in Neede richting onze depots in Oekraïne. Het gaat om een verzameling van gedoneerde diervoeding door meerdere particulieren in Nederland.

Evacuatie dieren

Van Animal Rescue Kharkiv kregen we deze week een update. We hebben 5000 euro aan deze shelter gedoneerd: dankzij onze steun konden zij alle dieren in hun shelter (267 in totaal) evacueren! Ze proberen zich nu in het buitenland te vestigen.

Evacuatie dieren | Foto: Animal Rescue Kharkiv

Gostomel en Sirius

Op instagram meldt Shelter Gostomel vandaag dat er sinds gisteren geen contact meer gelegd kan worden met de opvang zelf. Het is momenteel niet mogelijk de opvang te bereiken. Over een week zit deze zonder voedsel of water. Een groene corridor is dringend nodig om de asieldieren te redden.

De situatie in Shelter Sirius bij Kiev is nog steeds ernstig. Maandag was hun laatste update. Ook zij hebben dringend een groene corridor nodig. De aanwezige benzine en hout is binnenkort op, net als het voedsel dat ze via de lokale bevolking hebben verkregen. Het is onmogelijk om voedsel en medicijnen naar de shelter te brengen, of de dieren en mensen te evacueren. Het district waar Sirius zich bevindt is officieel een humanitaire crisiszone.

Meest recente update shelter Sirius | Foto: Facebookpagina Sirius

Gelukkig konden onze fantastische partners in Oekraïne – Tailed Hostages of War en Animals ID- andere shelters in nood bereiken. Ons voedsel -dat inmiddels in diverse depots wordt opgeslagen in Oekraïne zelf en aan de grens in Polen – heeft al het leven van duizenden dieren gered. Dit was onmogelijk geweest zonder alle donaties!

Hulp voor de dieren

Sinds de oorlog begon is het crisisteam van House of Animals onverminderd doorgegaan met het regelen van hulp voor de asieldieren in Oekraïne. Karen Soeters en Esther Kef reisden zelfs af naar de Oekraïense grens met Polen om hulp te regelen en te zien waar steun nodig is.

House of Animals brengt noodhulp voor dieren Oekraïne

Wat hebben we met zijn allen veel meegemaakt in één maand: tranen en veel zorgen, maar ook zo ontzettend veel steun, zoveel mooie initiatieven, zoveel hartverwarmende berichten! Zonder jullie hadden we dit nooit kunnen bereiken. En jullie steun is zo belangrijk voor de vrijwilligers in Oekraïne die de asieldieren in leven proberen te houden, het heeft ze enorm geraakt en kracht gegeven om door te gaan.

Nogmaals: heel erg veel dank voor jullie steun. Samen staan wij sterker!

©AnimalsToday.nl Estefania Pampin Zuidmeer