Uit DNA-onderzoek in Singapore blijkt dat in katten- en hondenvoer met uitsterven bedreigde haaien zitten. Het vlees staat niet vermeld op de ingrediëntenlijst, maar wordt begrepen onder eufemistische termen als  ‘oceaanvis’ of ‘witvis’. Diereigenaren hebben zo geen idee wat ze hun geliefde huisdier voorschotelen.

haaien
Kwetsbare haaien verwerkt in dierenvoeding Singapore | Foto: Pixabay

De onderzoekers van Yale-NUS College hebben het DNA getest in 45 soorten voedselproducten voor dieren van 16 verschillende merken die te koop zijn in Singapore. Op de ingrediëntenlijst werden meestal algemene termen gebruikt om de inhoud te beschrijven, maar soms verwezen de ingrediënten specifiek naar tonijn of zalm of stond er helemaal niets over vis op.

Kwetsbaar

De onderzoekers hebben 144 monsters onder de loep genomen, schrijven ze in het wetenschappelijke tijdschrift Frontiers in Marine ScienceOngeveer een derde bevatte haaien-DNA, meestal van de blauwe haai, de zijdehaai of de witpuntrifhaai. De laatste twee worden op de IUCN Rode Lijst van Bedreigde Soorten als ‘kwetsbaar’ gekwalificeerd. Ook andere bedreigde haaien werden in de producten teruggevonden. Bedreigd of niet, het aantal haaien in de wereld is de afgelopen vijftig jaar met maar liefst zeventig procent afgenomen. Dit heeft ernstige gevolgen voor koraalriffen en zeegrasvelden, waar de haai als roofdier een belangrijke rol speelt in de voedselketen.

Haaienvinnen

Wordt er dan echt haaienvlees vermalen in honden- en kattenvoeding? De onderzoekers vermoeden dat het om restafval van haaienkarkassen gaat. De vinnen van haaien zijn immers, ondanks de vaak bedreigde status van de soort, razend populair. Er wordt soep van gemaakt en het kraakbeen wordt gebruikt in middeltjes tegen spier- en gewrichtspijn. Verder brengt een haai niet veel geld op, de restanten worden simpelweg als slachtafval verkocht. Gebruik van slachtafval in dierenvoer kan duiden op een toename van de handel in haaienvlees.

Ingrediëntenlijst

Er gelden momenteel weinig regels voor de vorm en inhoud van de ingrediëntenlijsten bij dierenvoeding. De onderzoekers pleiten voor regels die de duidelijkheid ervan bevorderen, zodat consumenten ook echt weten dat ze haaienvlees voor hun huisdieren kopen.

“Het ligt voor de hand dat de meerderheid van de huisdiereigenaren van dieren houden. We denken dan ook dat velen van hen geshockeerd zijn als blijkt dat ze  onbewust bijdragen aan de overbevissing van haaien.”

Nederland

De merken die getest werden, worden verkocht in Singapore. De kans is klein dat er in ons land ook sporen van bepaalde haaiensoorten worden teruggevonden. En ook al zegt het niet alles, het kan natuurlijk nooit kwaad om de ingrediëntenlijst even te controleren.

Bronnen:

©AnimalsToday.nl Laura Lancée