Kharkiv Zoo in Oekraïne kampt met een dramatisch voedseltekort voor de dierentuindieren: de wanhopige directeur van de zoo roept daarom dringend hulp in. Vanaf begin deze week is er geen eten meer beschikbaar.

hongersnood
Hongerige leeuw op zoek naar eten| Foto via petitie Change.org

Onschuldige slachtoffers
De dierentuin wordt gesubsidieerd door de overheid. Vanwege het huidige conflict in Oekraïne wordt het geld dat de dierentuin gewoonlijk krijgt nu besteed aan andere zaken. Dit gebeurt vaak bij politieke onlusten, in veel gevallen sterven dieren dan de hongerdood of worden gedood.

Vanaf begin deze week is er al niet meer voldoende voedsel om alle dieren te eten te geven, verwacht directeur Alexey Grigoriev. Hij heeft de minister-president van Oekraïne om hulp gesmeekt.

‘Onze dieren vechten niet om macht, politieke visies interesseren hen niet. Ze willen alleen maar in leven blijven. Zonder noodmaatregelen zullen onze dieren, die totaal onschuldig zijn, komende week er zo slecht aan toe zijn dat ze sterven’, verklaart de dierentuin.

Noodkreet
Grigoriev geeft de regering de schuld van de noodsituatie. Hij stuurde een brief naar de minister-president waarin hij vertelde dat de dieren in zijn dierentuin uitgehongerd zijn. Leveranciers hebben drie maanden lang gratis voedsel verstrekt, maar zijn hiermee gestopt. De radeloze Grigoriev vroeg de regering dan ook zo snel mogelijk actie te ondernemen om de dieren te redden.

Hoewel de regering het vooralsnog af laat weten, kwamen vele inwoners van Kharkiv voedsel brengen, ook kreeg de dierentuin donaties binnen. Hiermee kunnen de dieren weer een paar dagen vooruit, maar de nood blijft hoog. Zeker ook voor een zwangere olifant die volgens media uitgeput en uitgehongerd zou zijn.

Nieuws is te volgen via Facebook. Ook zijn er diverse petities gestart, onder meer om de dieren te verplaatsen naar andere dierentuinen.

Petitie Save Pregnant Elephant and Animals Kharkiv Zoo

Petitie Help Close Down Kharkiv Zoo

 Vele inwoners van Kharkiv kwamen voedsel brengen naar de dierentuin.

 

Bron ©PiepVandaag.nl Angelique Lagarde