Het gaat goed met de velduil in Nederland. In verschillende weidevogelgebieden in Friesland, Utrecht en Overijssel zijn veel broedende velduilen waargenomen. De waarnemingen zijn zeer bijzonder, omdat de velduil doorgaans alleen nog maar op de Wadden broedt, met jaarlijks tussen de 22 en 27 broedparen.

De velduil is ernstig bedreigd en is opgenomen in de Rode Lijst van met uitsterven bedreigde diersoorten. Een verklaring voor de grote verspreiding van de velduil, is waarschijnlijk omdat er veel muizen zijn dit jaar.
De broedende velduilen zijn waargenomen in Friesland, de Eempolder (Utrecht) en in de polder Mastenbroek (Overijssel). Dit terwijl in de polder Mastenbroek voor het laatst in 1983 een broedend paar velduilen werd waargenomen. Nu lijken er zo’n vijf nesten te zijn. Het gaat om een laat broedende soort, die nu nog eieren uitbroedt of kleine jongen heeft.
Bron: Natuurbericht ©PiepVandaag.nl Monique van Dijk Armor
Strijd mee tegen dierenleed!
Redactie AnimalsToday.nl
Gerelateerde berichten
1 Comment
Reageren is niet meer mogelijk.
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Wil je ons werk op een bijzondere manier steunen, bijvoorbeeld met een mooi cadeau? Dat kan! Via Birdwise.nl gaat € 7,50 bij aankoop van een vogel of ander dier direct naar House of Animals. Een extra goede reden om zo’n mooie decoratieve tuinvogel, eekhoorn of egel te bestellen. Klik op de foto’s voor meer informatie.
Check ons op Instagram
Vraagtekens bij gedragsonderzoek dolfijnen in gevangenschap https://t.co/0T47B5fw6g #AnimalsToday
VolgDuitse springruiter Kevin Lemke slaat vertrouwen uit paard https://t.co/XoTj677IGz #AnimalsToday
VolgArrestaties na TikTok-filmpje van illegale operatie bij hond https://t.co/AxCtxDphj9 #AnimalsToday
Volg
Het gaat helemaal niet goed, dat ze dit jaar op onverwachte plekken broeden komt door het grote aantal veldmuizen.
Door de broed periode van 3,5 week en de vliegvlugword periode van een 3 weken weet je zeker dat de uil zijn nest en of jongen gedood worden door een maaimachine.
Het is een soort val.
Groet cor fikkert