Het gaat goed met de velduil in Nederland. In verschillende weidevogelgebieden in Friesland, Utrecht en Overijssel zijn veel broedende velduilen waargenomen. De waarnemingen zijn zeer bijzonder, omdat de velduil doorgaans alleen nog maar op de Wadden broedt, met jaarlijks tussen de 22 en 27 broedparen.

velduil
Foto: Wikimedia Commons

De velduil is ernstig bedreigd en is opgenomen in de Rode Lijst van met uitsterven bedreigde diersoorten. Een verklaring voor de grote verspreiding van de velduil, is waarschijnlijk omdat er veel muizen zijn dit jaar.

De broedende velduilen zijn waargenomen in Friesland, de Eempolder (Utrecht) en in de polder Mastenbroek (Overijssel). Dit terwijl in de polder Mastenbroek voor het laatst in 1983 een broedend paar velduilen werd waargenomen. Nu lijken er zo’n vijf nesten te zijn. Het gaat om een laat broedende soort, die nu nog eieren uitbroedt of kleine jongen heeft.

Bron: Natuurbericht ©PiepVandaag.nl Monique van Dijk Armor


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.