De Poolse regering is door het Europese Hof van Justitie gesommeerd binnen twee weken te stoppen met kappen in het oerbos van Bialowieża. Leggen de autoriteiten dit bevel nogmaals naast neer, dan kunnen ze een boete verwachten van 100.000 euro voor elke dag dat het illegaal vellen van bomen doorgaat.

oerbos
Foto: Angelique Lagarde/AnimalsToday

Begin oktober berichtten we dat het Woud van Bialowież, in het oosten van Polen, in gevaar is: voor het maken van multiplex en pallets zijn vele bomen gekapt. Het kapquotum werd zelfs verdriedubbeld. In juli beval het Europese Hof van Justitie om hiermee te stoppen, om onherstelbare schade in dit unieke oerbos te voorkomen. De Poolse regering in Warschau legde echter elke eis om de kap te staken naast zich neer.

Hiermee overtreedt het land natuurbeschermingsregels. Volgens de Poolse autoriteiten is het kappen van bomen onder meer noodzakelijk om de veiligheid te garanderen van mensen die paddenstoelen plukken. Veel bomen zouden zijn verzwakt door de schorskever.

Bezorgde natuurbeschermers
Milieubeschermers en activisten deden hun uiterste best de kap tegen te houden en Europese hulp in te roepen. Dit was niet ongevaarlijk: ze werden geïntimideerd en kregen zelfs te maken met fysiek geweld. De petitie om deze mensen een hart onder de riem te steken en het bos te beschermen werd al ruim 211.000 keer ondertekend.

Omdat de Poolse regering geen gehoor had gegeven aan het bevel om de massale kaalslag in het bos stoppen, kwam het Europese Hof van Justitie in Luxemburg maandag tot een stevige uitspraak. Polen moet binnen twee weken stoppen met kappen in het Woud van Bialowież, in afwachting van de definitieve uitspraak door de Europese Commissie. Blijft Polen in overtreding, dan kan een boete opgelegd worden van € 100.000,- per dag, zolang men doorgaat met het vellen van bomen.

Werelderfgoed
Het Bialowieża bos is een UNESCO-werelderfgoed. Het oerbos ligt ten noordwesten van Warschau, bij de grens met Wit-Rusland. Beschermde delen, waar eiken van zo’n 500 jaar oud staan, zijn honderden jaren ongestoord gebleven. In het bos komen onder meer zeldzame vogels voor en Europese bizons.

Bronnen: Reuters, The Guardian ©AnimalsToday.nl Angelique Lagarde