Het laatste oeroude woud van Europa is in gevaar. Een deel van het Woud van Bialowieża in het oosten van Polen wordt gekapt voor het maken van multiplex en pallets. De Poolse regering legt elke eis om de kap te stoppen naast zich neer. Activisten doen hun uiterste best het bos te behouden, maar kunnen dit niet alleen.

woud
Het Woud van Bialowieża in Polen is in gevaar | Foto: Angelique Lagarde

Sinds begin 2017 zijn op last van de huidige Poolse regering meer dan 50.000 bomen gekapt, waarvan de meeste meer dan 100 jaar oud zijn. Het kappen vindt zelfs plaats in delen van het bos die beschermd zijn. Als excuus wordt aangevoerd dat hiermee de schorskever wordt bestrijd, maar dit argument is ontkracht door Poolse en andere Europese wetenschappers. Het draait puur om de winst die gemaakt wordt met de verkoop van hout.

Werelderfgoed
Het Bialowieża bos is een UNESCO-werelderfgoed en herbergt 1070 soorten vaatplanten, 4000 soorten schimmels, meer dan 10.000 insectensoorten, 180 soorten broedende vogels en 58 soorten zoogdieren, waaronder de Wisent (een Europese bizon). Het bos ligt ten noordwesten van Warschau, bij de grens met Wit-Rusland, en beschermde delen, waar eiken van zo’n 500 jaar oud staan, zijn honderden jaren ongestoord gebleven.

Porfessor Tomasz Wesołowski, bosbioloog aan de Universiteit van Wrocław, doet al 43 jaar veldonderzoek in het bos:

“Op een bepaald moment stort alles in elkaar, en als dat gebeurt, is het voor altijd verdwenen, en geen geld ter wereld kan het dan terugbrengen. Met elke boom die geveld wordt, komen we dichter bij het punt waarvan geen terugkeer mogelijk is.”

Polen trotseert eis Hof van Justitie
De Poolse regering laat zich geen strobreed in de weg leggen en negeert alle eisen om het bos te sparen, van wetenschappers, NGO’s, demonstranten, UNESCO. Zelfs aan het bevel van het Europese Hof van Justitie om te stoppen met kappen om onherstelbare schade te voorkomen, heeft de Poolse overheid geen gehoor gegeven. Hiermee is Polen het eerste EU-land dat een beslissing van het Hof naast zich neerlegt.

Steun de bosbeschermers
Activisten doen er alles aan om deze kaalslag tegen te gaan: ze blokkeren de wegen en verstoren het kappen. Dit is niet zonder gevaar. Ze worden geïntimideerd, beboet, voor de rechter gedaagd en hebben zelfs te maken met fysiek geweld. Om ze te laten zien dat ze niet alleen staan in hun strijd het Bialowieża bos te beschermen, is een petitie opgezet waarmee andere natuurliefhebbers ze een hart onder de riem kunnen steken. De tekst aan de Poolse activisten luidt:

“De waarde van het Bialowieża bos is niet in geld uit te drukken, het is een onbetaalbaar levend stuk geschiedenis. Het is onze gedeelde erfenis, om te koesteren en te beschermen tegen hebzucht en waanzin.

Beschermers van het bos, jullie staan in de frontlinie van de strijd om het bos te beschermen, de bomen die honderden jaren oud zijn en de schitterende rijkdom aan dieren en planten.

Jullie staan daar ook in onze naam. Jullie staan niet alleen en hebben onze steun, solidariteit en dankbaarheid. Vanuit geheel Europa kijken we mee, en in gedachten staan we naast jullie om het bos te beschermen.”

Belangstelling vanuit Europe komt ook de veiligheid van de bosbeschermers ten goede, omdat niet alleen zij, maar ook hun tegenstanders weten dat het kappen van het oude bos internationaal niet onopgemerkt blijft.

Teken de petitie
Steun je de Poolse bosbeschermers, in hun strijd om het Bialowieża bos te behouden? Teken dan de petitie op WeMove.EU

Bronnen: The Guardian, WeMove.EU ©Animals Today Angelique Lagarde