Drie Afrikaanse olifanten konden op tijd gered worden toen de aanhanger waarin ze werden vervoerd op de snelweg in Tennessee (VS) in brand vloog. De vervoerder van de olifanten wist de dieren op tijd uit de aanhanger te begeleiden naar de berm van de weg. De olifanten kwamen van Wilstem Ranch, een plek waar mensen de dieren kunnen wassen, aaien en ermee op de foto kunnen. Wat hun eindbestemming was is niet duidelijk.

aanhanger
Foto: publiek domein

De brandweer was uitgerukt en vond, naast de in brand gevlogen auto met aanhanger, drie olifanten in de berm van de weg. Volgens de brandweer stonden de drie vrouwelijke olifanten vlak naast de aanhanger in het donker te wachten. Will Pitt was een van de brandweermannen die op het moment van de brand dienst had. Over de radio kreeg hij te horen geen sirenes aan te zetten, om de olifanten niet bang te maken. Daar schrok hij wel even van, want olifanten had hij nog niet eerder gezien tijdens zijn werk:

“Onderdeel van noodhulp is om erachter te komen wat er aan de hand is en bedenken hoe je het beste met de situatie om kunt gaan. Soms wordt je verrast door iets dat je nog nooit hebt gezien. En olifanten aan de kant van de weg valt zeker in de nog nooit eerder geziene categorie.”

Nadat de brandweer het vuur had gedoofd werd er ander vervoer geregeld om de olifanten alsnog op plek van bestemming te krijgen.

Wilstem Ranch
De drie olifanten waren afkomstig van Wilstem Ranch. Op deze grote boerderij worden de olifanten twee keer per dag, zes dagen in de week, door een groep bezoekers gewassen. Zelf noemt de boerderij het een olifanten retreat met educatieve waarde, waar je ‘vragen kunt stellen, de dieren en hun ivoor kunt aanraken en bijzondere foto’s kunt nemen met de drie meiden’.

Volgens de nieuwswebsite WGN-TV zijn de olifanten, die op de Wilstem Ranch worden gehouden, weesolifanten die slachtoffer zijn geworden van de illegale ivoorhandel. Volgens de nieuwszender ‘genieten de olifanten van het weer en de aandacht die ze krijgen van de bezoekers’ en ‘zie je de olifanten verliefd worden op de bezoekers van wie ze een wasbeurt krijgen’.

Afgericht
Volgens dierenwelzijnsorganisaties, zoals World Animal Protection, kunnen wilde dieren als olifanten echter nooit zonder gevaar zo dicht bij mensen worden gehouden. De dieren moeten eerst worden getemd en afgericht om ‘veilig’ gebruikt te kunnen worden voor interacties met bezoekers. Dit moet voorkomen dat olifanten in gevangenschap, net als olifanten in het wild, agressief worden naar mensen die te dichtbij komen. In feite komt dit neer op het gebruik van wilde dieren voor entertainmentdoeleinden, en dat is onwenselijk.

Volgens Wilstem Ranch verblijven de olifanten alleen in de zomermaanden op de boerderij, tot eind november. Waarschijnlijk waren de drie vrouwelijke olifanten onderweg naar hun winterbestemming toen hun vervoer in brand vloog.

Bronnen: WGN-TV, World Animal Protection, Washington Post,

Chattanooga Fire Department/Facebook ©AnimalsToday.nl Nadine van Wissen