Voor de Duitse omroep ZDF heeft Manfred Karremann een indringende documentaire gemaakt over verre veetransporten van vee uit de EU naar Turkije en het Midden-Oosten. Ook hij komt tot de conclusie dat er tijdens de langeafstandstransporten geen enkele controle is op enige vorm van dierenwelzijn.

Eyes on Animals
Systematisch dierenleed tijdens veetransporten | Foto: Eyes on Animals

Het bruin met witte rund in de vrachtwagen ademt zwaar. Het dier ligt op de grond en andere koeien gaan er regelmatig op staan. Na een goede 20 minuten is de koe dood. Dit is een scène die eind augustus 2017 is gedraaid aan de buitengrens van de EU met Turkije. Een uitzondering? Nee. De export van runderen en schapen uit de EU is een dagelijkse gang van zaken. Het belangrijkste exportgebied van levende dieren, naast Turkije, is het Midden-Oosten. Zelfs kalfjes worden vervoerd over afstanden van 3000 kilometer of meer. Na dagen of weken van reizen wacht veel dieren bij aankomst op de bestemming in Turkije of het Midden-Oosten een gruwelijk einde.

Geen regels
Ook tijdens de reis gaat er veel mis. Zo filmde Karremann hoe een gewonde koe aan een voorpoot met een kraan uit de vrachtwagen het schip in wordt gehesen. Door het gewicht breekt de poot. En er is geen enkele controle op dit soort misstanden. De EU heeft naar aanleiding van een petitie die massaal ondertekend werd toegezegd meer in te gaan zetten op dierenwelzijn tijdens langeafstandstransporten. Maar zodra de dieren de buitengrens van de EU verlaten hebben lijken er geen regels meer te gelden.

Manfred Karremann wilde weten of het dierenleed uitzondering is of regel. Een onderzoek van een paar maanden, dat hem van Duitse boerderijen via Bulgarije en Turkije naar Libanon heeft geleid, beantwoordt deze vraag. En het antwoord is angstaanjagend. Bekijk de schokkende documentaire hier.

Wantoestanden
Samen met Eyes on Animals en fotograaf Thomas Schlijper ging Karen Soeters, hoofdredacteur van Animals Today, mee naar de grens Bulgarije-Turkije om met eigen ogen de wantoestanden te zien waar deze transporten mee gepaard gaan. Daar maakten zij de volgende reportage (let op, zeer schokkende beelden):

ARVE Error: Mode: lazyload not available (ARVE Pro not active?), switching to normal mode




Bron: ZDF ©AnimalsToday.nl Bart van Riel