Een paar weken geleden werd ik door een kennis geattendeerd op het bestaan van een nertsenfarm vlakbij Tilburg. Ik had er nog nooit een gezien, althans geen met een open stal waar je de dieren ook kon zien zitten, dus ik reed er toen even langs en maakte er vanaf de straat onderstaande foto’s van de kooien en nertsen.

Jack Tummers
Foto: Jack Tummers
Jack Tummers
Foto: Jack Tummers
Jack Tummers
Foto: Jack Tummers
Jack Tummers
Foto: Jack Tummers
Jack Tummers
Foto: Jack Tummers

Een paar dagen geleden kreeg ik een foto doorgestuurd van de blauwe tonnen die eerder binnen de omheining van de nertsenfarm stonden. Nu stonden ze aan de kant van de weg en ik had een vermoeden van wat er in die tonnen zou kunnen zitten. November is doorgaans de maand dat de nertsen vergast en gevild worden. Bont is nog steeds hot.

Jack Tummers
Iets hield me tegen, iets gruwelijks | Foto: via Jack Tummers

Ik vroeg of hij even in een van de tonnen wilde kijken, maar dat durfde hij niet. Een dag later ging ik zelf een poging wagen, maar ook ik durfde niet. Het was al bijna donker en buiten op straat stond nog één ton. Het enige licht was afkomstig uit een rij bovenraampjes van een gebouwtje naast de kooien. Fel koud tl-licht. Ik kon horen dat de radio aanstond en hoorde stemmen van mannen. Ik meende zelfs even dat ik iemand hoorde fluiten. Ik had met wat moeite kunnen zien wat er zich binnen afspeelde, maar ook dat durfde ik niet. Iets hield me tegen, iets gruwelijks.

Mijn fantasie dreigde op hol te slaan en ik hield mezelf tegen. Misschien waren ze binnen wel met iets heel anders bezig dan wat mijn verbeelding me wilde laten zien. Tot ik de volgende foto’s opgestuurd kreeg die bij deze blog staan. De kennis was er toevallig nog een keer langsgekomen, had de tonnen weer zien staan en dit keer snel het deksel van een van de tonnen opgetild en een foto gemaakt van de inhoud. Mijn fantasie had me niet bedrogen. In de ton lagen de resten van talloze nertsen. Yvonne Kroonenberg schreef een keer een boek over het varken met de titel ‘Alleen de knor wordt niet gebruikt’. Van de nerts wordt niets gebruikt, behalve zijn huid, het bont. De rest is afval, waardeloos.

Jack Tummers
De rest is afval, waardeloos | Foto: via Jack Tummers

Nogmaals, het is ongelooflijk dat dit nog bestaat en niet vandaag al een halt wordt toegeroepen maar pas in 2024. Als je het hebt over misdaden tegen de mensheid, tegen de menselijkheid, dan is er dit mijns inziens er een van. Dit is niet menselijk, dit is niet zoals een mens zou behoren te zijn, zoals hij zou behoren te wíllen zijn. Het grote verschil met misdaden tegen de mensheid die we kennen uit het journaal, van aanslagen op andere bevolkingsgroepen, onderdrukking, kinderarbeid etc, is dat hier alles gebeurt met medeweten van het publiek, de wet en de politiek. Dat dit kan is volgens mij een bewijs dat er iets gruwelijk mis is met onze innerlijke kompas. De kompas die ons vandaag de dag stuurt is die van handel, winst en inkomen en het veiligstellen daarvan, ook als dit ten koste gaat van iemand of iets anders.

Er is zeker ook vooruitgang als het gaat om mensenrechten, de bestrijding van armoede, gezondheidszorg, maar dit zijn mens-gerelateerde dingen. Als het gaat over natuur en dieren wordt nog steeds alles op de economische weegschaal gelegd, en dat is, als onze innerlijk kompas goed zou werken, ontoelaatbaar. Het klinkt voor sommigen inmiddels misschien als een cliché, maar Gandhi had écht gelijk: De beschaving van een samenleving valt af te meten aan de wijze waarop ze omgaat met dieren. En dat is dus niet al te best.

Jack Tummers, fotograaf

©AnimalsToday.nl