De Amerikaanse stad Denver heeft het ontklauwen van katten verboden. Op een aantal steden in Californië en de staat New Jersey na is het verwijderen van kattennagels in de VS niet verboden.

ontklauwen
Nagels horen er gewoon bij | Foto: publiek domein

Het ontklauwen van een kat is regelrechte dierenmishandeling. Katten hebben hun nagels om zich te verdedigen of prooien te vangen en ze horen er dus gewoon bij. Voor veel Amerikanen is het ontklauwen van hun kat(ten)  een manier om tegen te gaan dat ze hun nagels scherpen aan meubels of het behang. Deze mensen zijn ongeschikt voor het houden van een kat omdat ze geen benul hebben van de natuur van een kat en het daarbij behorende gedrag.

De gemeenteraad van de stad Denver dacht er net zo over, en stemde met unaniem tegen het ontklauwen van katten, wat tot grote vreugde leidde bij dierenvrienden en dierenartsen.

ontklauwen
Het ontklauwen van een kat is regelrechte dierenmishandeling | Foto: Pixabay

Ontmoedigend
Ontklauwen is niet zo eenvoudig als het klinkt, want er is een amputatie nodig van de teenkootjes. Dit is voor de kat niet alleen pijnlijk, het maakt dat ze nooit meer echt als vanouds kunnen lopen. Dit is met name iets waar de dierenartsen problemen mee hebben. Kirsten Butler, een veterinaire arts in Denver, tijdens de hoorzitting van 6 november:

“Na anesthesie bij de ontklauwprocedure kan ik je vertellen dat het een ongemakkelijk en ontmoedigend gevoel is om iets in leven te houden terwijl het [dier] voor je wordt verminkt.”

Sommige kattenbezitters hebben bezwaar tegen het verbod gemaakt door te zeggen dat de pijn die ze in hun huisdieren waarnemen tijdelijk is. Ze prijzen het verwijderen van de nagels als middel ter verbeteringen van het gedrag van hun katten in huis, met minder krassen op meubilair en interieur.

ontklauwen
Gelukkig is ontklauwen in Nederland verboden | Foto: Pixabay

Acht steden in Californië, waaronder Los Angeles en San Francisco, hebben sinds 2003 verbodsbesluiten aangenomen en in 2016 verbood de staat New Jersey het verwijderen van kattennagels zonder medische reden. Ook in veel andere landen is ontklauwen verboden, waaronder Australië, Israël, Brazilië, Japan en een groot deel van Europa.

Bron: The Denver Post ©AnimalsToday.nl Bart van Riel