Ontklauwen van katten wordt mogelijk verboden in de Amerikaanse staat New Jersey. Een wetsvoorstel dat ontklauwen aan de lijst met strafbare feiten dierenmishandeling toevoegt is afgelopen maandag goedgekeurd door een commissie. Daarmee wordt New Jersey de eerste Amerikaanse staat die het ontklauwen verbiedt.

ontklauwen
Katten hebben hun nagels nodig | Foto: publiek domein

Bij het ontklauwen worden nagels verwijderd uit de poot van de kat. Omdat de nagel van de kat onderdeel is van het laatste botje in de teen, en om er zeker van te zijn dat er geen cellen achterblijven waaruit nagelweefsel kan groeien, is de enige mogelijkheid om het stuk bot bij het gewricht geheel te verwijderen. Deze ingreep is zeer pijnlijk en mogelijk traumatisch voor katten.

Nagels hebben een functie
Katten hebben hun nagels nodig. Ze gebruiken ze om zich te verdedigen tegenover een vijand en ze kunnen zich ermee vastgrijpen als ze klimmen of dreigen te vallen. Verder worden ze gebruikt bij de communicatie, door zichtbare krabsporen te maken om berichten voor soortgenoten achter te laten, vergezeld van een specifieke geur uit de geurklier van hun voetzolen.

In Nederland verboden
In Nederland is het ontklauwen van katten zonder medische noodzaak verboden, maar in de Verenigde Staten komt het erg vaak voor. Men schat dat ongeveer 25 tot 43 procent van de huiskatten in Amerika is ontklauwd, zonder dat daar een medische reden voor is. Als reden voor het ontdoen van de nagels wordt vaak de veiligheid van kinderen en zwangere vrouwen en het beschermen van meubels en gordijnen opgegeven.

Boete en celstraf
Volgens het wetsvoorstel in New Jersey kunnen dierenartsen die katten zonder medische redenen ontklauwen, en de mensen die dierenartsen hiervoor benaderen, een boete tot 1000 dollar of een celstraf van zes maanden opgelegd krijgen. Overtreders kunnen ook te maken krijgen met een civielrechtelijke boete van 500 tot 2000 Amerikaanse dollar.

Als de wet wordt aangenomen is New Jersey de eerste Amerikaanse staat die het ontklauwen van katten officieel verbiedt. Een aantal steden in Californië heeft de pijnlijke praktijken ook al verboden. In de meeste Europese landen en in Australië is het ontklauwen van katten zonder medische noodzaak, net als in Nederland, niet toegestaan.

Bronnen: Catington Post, Kattenzorg Nijmegen ©PiepVandaag.nl Monique van Dijk Armor