De kattenopvang in de Syrische stad Aleppo, waar honderden dieren en tientallen mensen onderdak hadden gevonden in de door oorlog geteisterde stad, is gebombardeerd. Twee katten en een hond zijn daarbij omgekomen. De opvang is onbruikbaar geworden.

kattenopvang
Foto: screenshot video Nobel Peace Prize to Alaa/Facebook

Vanuit haar huis in Italië, van waar ze de (besloten) Facebookgroep Ill Gattaro d’Aleppo, met dagelijks nieuws over de opvang runt, verklaart Allessandra Abidin:

“Het spijt me te moeten vertellen dat onze opvang vandaag is gebombardeerd. Sommige katten en onze prachtige hond Hope zijn dood.”

Kattenman
De kattenopvang werd wereldberoemd toen Mohammad Alaa Aljaleel, een ambulancechauffeur, ook wel bekend als de kattenman van Aleppo, werd gezien terwijl hij zoveel mogelijk zwerfkatten voerde en voor ze zorgde, terwijl hij zijn eigen leven riskeerde door in het door oorlog geteisterde gebied te blijven. Zo’n 40.000 andere mensen zijn het gebied ontvlucht. Aljaleel tegen de BBC:

“Toen de mensen vertrokken, begonnen de katten naar me toe te komen.”

Achtergelaten
Aala begon met ongeveer 20 katten die waren achtergelaten toen mensen moesten vluchten voor het oorlogsgeweld. Een jaar later waren het er meer dan 100 en Alaa begon de kattenopvang. Niet alleen katten en honden hadden een thuis bij Aljaleel. Ook kinderen waren welkom. Hier vonden ze plezier in het met oorlog overschaduwde leven dat ze in Aleppo leiden.

Doneren
Alaa en zijn familie zijn gelukkig ongedeerd na de aanslagen. Naast de twee katten en de hond zijn er geen andere dieren van de opvang gedood. Wel is Alaa’s ambulance verwoest. Er is een tijdelijke veilige plek gevonden voor de dieren.

Of en hoe de kattenopvang verder zal gaan, is nog niet bekend. Mogelijk wordt er gezocht naar een veiligere plek om de werkzaamheden voort te zetten. Hier is echter wel geld voor nodig. Wie een bedrag wil doneren om Aljaleel te helpen, kan lid worden van de Facebookgroep en details opvragen.

Bron ©PiepVandaag.nl Monique van Dijk Armor


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.