Mohammad Alaa Aljaleel is een held. Hij woont in de belegerde stad Aleppo (Syrië), maar weigert om te vluchten voor het geweld. In plaats daarvan heeft hij de zorg op zich genomen voor de vele katten die alleen in de stad zijn achtergebleven.

Aleppo
De katten van Aleppo | Foto: screenshot video BBC via Metro UK

Zelden hoor je iets over dieren in oorlogsgebieden die slachtoffer zijn van het geweld. Dagelijks zien we vreselijke beelden uit Syrië en de trieste gevolgen daarvan voor mensen. Maar ook huisdieren hebben onder deze verschrikkelijke oorlog te lijden. Veel mensen hebben de stad verlaten, maar namen hun huisdier niet mee.

Kattenman
Mohammad Alaa Aljaleel heeft inmiddels de bijnaam ‘de kattenman van Aleppo’ gekregen. Sinds de stad onder vuur is komen te liggen heeft hij al meer dan honderd katten onder zijn hoede. Mohammad:

“Sommige mensen hebben hun kat bij mij achtergelaten omdat ze weten dat ik een kattenmens ben. Nu zoveel mensen de stad verlaten hebben, inclusief mijn eigen vrienden, zijn de katten mijn vrienden geworden.”

Foto’s
Veel van de katten die hij verzorgt zijn uit zichzelf naar hem toegekomen, alsof hij een ‘kattenmagneet’ is.  In 2011 had hij een kleine kattenopvang met zo’n 20 dieren. Maar dat aantal is nu tot boven de honderd uitgegroeid. Hij voorziet de dieren van voedsel, liefdevolle aandacht en stuurt regelmatig foto’s naar baasjes die het vreselijk vinden dat ze hun dier moesten achterlaten. Mohammad:

“Iedere zwerfkat of achtergelaten huiskat verzorgen we. Ik blijf hier, wat er ook gebeuren gaat.”

Held
Voor de burgeroorlog was Mohammad elektricien. Naarmate het geweld toenam was er minder werk voor hem en begon hij als ambulancechauffeur om gewonden naar ziekenhuizen te brengen. En daarnaast runt hij de kattenopvang. Mohammad Alaa Aljaleel is een held, voor mens en voor dier.

Klik hier voor een korte reportage over de kattenman van Aleppo.

Bronnen: Metro UK, One Green Planet ©PiepVandaag.nl Bart van Riel