Kittens die gescheiden raken van hun moeder voordat ze zonder moedermelk kunnen, hebben een lage kans om te overleven. Tenzij ze een surrogaatmoeder krijgen. En met die gedachte is het Pima Animal Care Center een samenwerking met Catalina Springs Memory Care gestart. Catalina Springs is een woonvorm voor ouderen met dementie. Samen zorgen ze ervoor dat de meest kwetsbare kittens de 24-uurs zorg krijgen die ze nodig hebben.

dementie
Moederloze kittens krijgen liefdevolle aandacht en verzorging van ouderen in woonzorgcentrum Catalina Springs | Foto: Etolane Flickr via Compfight cc

Kittens Peaches and Turtle hebben het programma in oktober geopend. Beide wogen maar 7 ons en ze hadden hard 24-uurs zorg nodig. En dat, plus een heleboel liefde, is precies wat de kleintjes kregen bij aankomst in het woonzorgcentrum. Het geniale idee kwam van Rebecca Hamilton, gezondheidsdirecteur van Catalina Springs, die zelf ook pleegmoeder is voor kittens. De kittens krijgen natuurlijk de liefde en verzorging die ze nodig hebben, maar de ouderen krijgen er ook iets voor terug en dat is nog veel groter: het gevoel dat ze nodig zijn. De meeste van hen hebben een rol van ouder, grootouder en/of huisdiereigenaar gehad in hun leven, dus het zorgen voor de poesjes gaat als vanzelf.

Sharon Mercer, directrice van Catalina Springs:

“Sommigen vinden het in eerste instantie een vreemde combinatie: mensen die zelf 24 uur per dag zorg nodig hebben, laten zorgen voor deze jonge katjes. Maar er zijn vaardigheden, emoties en behoeftes die zelfs Alzheimer niet wegneemt. De wens om liefde te geven en te ontvangen blijft. De kittens hebben ons een kans gegeven om in deze menselijke behoeftes te kunnen voorzien.”

Zowel Pima als Catalina Springs waren meteen enthousiast over de mogelijkheden van dit nieuwe programma, maar ze hadden niet kunnen voorspellen hoe succesvol het zou worden. Peaches en Turtle zijn bijna verdubbeld in gewicht dankzij alle liefde, knuffels en voeding van hun nieuwe verzorgers.

Woordvoerster Karen Hollish:

“Zonder pleegmoeder hadden deze kittens het niet overleefd.”

Binnenkort gaan de twee kittens terug naar Pima Animal Care. Daar worden ze gesteriliseerd en dan zijn ze klaar voor adoptie. Een van de kittens heeft nu al een warm mandje gevonden. Een verpleegster van Catalina Springs is smoorverliefd geworden op het beestje en heeft een adoptieaanvraag ingediend. Maar op basis van de schattige foto’s is het andere kleintje ook vast snel weg.

Pima Animal Care Center spreekt een heleboel dankbaarheid uit naar de bewoners van Catalina Springs.

“Vorig jaar hebben we meer dan 2100 kittens opgevangen, en alleen dankzij dit soort creatieve programma’s kunnen we ervoor zorgen dat we bijna elk beestje redden. We zijn geïnspireerd en verbijsterd door de liefde die de bewoners geven aan Peaches en Turtle.”

Bronnen: I Heart Cats, Hello Giggles ©PiepVandaag.nl Sophie Janssen