In het graafschap Sussex (VK) zijn voor het eerst in 500 jaar bevers geboren. De jonge bevers zagen het licht bij een wildproject op Knepp Castle Estate in West Grinstead, vlakbij Horsham. De medewerkers van het project zijn erg blij en noemen de geboortes een mijlpaal voor Knepp en Sussex.

Eerste bevers geboren in Sussex in 500 jaar
Eerste bevers geboren in Sussex in 500 jaar | Foto: (illustratief): publiek domein

Twee volwassen bevers, Brooke en Banksy, werden vorig jaar vanuit Schotland overgebracht naar Knepp Wilding. Werknemers merkten onlangs op dat het paar verse scheuten naar hun burcht sleepte. In een bericht op Facebook zeiden ze:

“Een teken, hoopten we, dat ze jongen aan het voeden waren.”

Jonge bevers in Sussex

De jongen, beschreven als ‘bijna volwassen’, werden vastgelegd op camera terwijl ze aan het spelen waren in een van de vijvers die hun ouders hebben gemaakt. Ecoloog bij het project, Penny Green, beschrijft de bevers als ‘ecosysteemingenieurs’. Ze hebben door hun recente activiteiten bij het bouwen van dammen, leefgebieden gecreëerd voor andere dieren in het wild, wat heeft geleid tot de opleving van soorten als ijsvogels, libellen en rietzangers. Penny Green:

“We zijn dolblij. Het is gewoon geweldig om te weten dat bevers zich hier met succes hebben voortgeplant en dat is voor het eerst in 500 jaar in Sussex dat we dat kunnen zeggen.”

.

.

Bever belangrijk voor biodiversiteit

Experts bij Knepp zeggen dat uit onderzoek blijkt dat bevers van essentieel belang zijn voor de biodiversiteit. Hun hakhout van bomen langs rivieroevers, voor voedsel en om dammen te bouwen, laat zonlicht binnen dat groene zuurstofproducerende waterplanten stimuleert. Houtresten die door bevers het water in worden gesleept, laten micro-organismen groeien die brandstof leveren voor populaties gewervelde dieren. Zij leveren weer voedsel aan vissen en watervogels. Een woordvoerder van Knepp zegt:

“Als hydrologische ingenieurs zijn bevers ook enorm effectief in het creëren van watersystemen die water zuiveren, opslaan en beschermen tegen verwoestende overstromingen. Veel van het werk dat we in Knepp hebben gedaan om waterlopen te herstellen, waaronder het terugbrengen van ons deel van de rivier de Adur naar zijn overstromingsgebied, had efficiënter en zonder kosten gedaan kunnen worden door een familie bevers. We voeren al jaren campagne voor meer waardering voor deze belangrijke diersoort en hopen dat het niet lang meer zal duren voordat we overal in het Verenigd Koninkrijk vrij levende bevers zullen zien, met een betrouwbaar beheerplan om hun terugkeer te ondersteunen en eventuele problemen die ze voor boeren en landbeheerders kunnen veroorzaken snel aan te pakken.”

.

Eerste bevers geboren in Sussex in 500 jaar
Verse scheuten | Foto: publiek domein

Uitgestorven door jacht

Bevers zijn inheemse diersoorten in Groot-Brittannië, maar de dieren zijn in de 16e eeuw uitgestorven doordat er op hen werd gejaagd voor hun vlees en vacht. Dit gebeurde vooral tijdens het bewind van koning Hendrik VIII. De dieren werden gedood vanwege hun vacht en een afscheiding uit hun geurzakjes die werd gebruikt voor het maken van parfum en medicijnen. De laatst bekende Britse bever werd in 1789 gedood in Yorkshire.
.

Bevers kunnen ons helpen met bestrijden klimaatcrisis

.
In 2020 werd er een paar bevers uitgezet als onderdeel van een proef in een semi-afgesloten gebied. Beiden ontsnapten binnen enkele weken. Het mannetje Bramber was gezien op de rivier de Adur en werd uiteindelijk gevangengenomen op een biologische boerderij. Het vrouwtje Billie ontsnapte naar een visvijver en werd daar ook gevangen. Helaas stierf Bramber in de nacht van zijn vangst en uit testen bleek dat hij was bezweken aan een virus. Billie zit met een partner in een verblijf op het land van de National Trust.

Bevers zijn nu ook in andere delen van het Verenigd Koninkrijk teruggebracht via soortgelijke herintroductieprojecten.

Bronnen:

#GNvdD: Engeland overweegt herintroductie van bevers

©AnimalsToday.nl Jane Sauer