Rond de Pinksterdagen vindt traditiegetrouw op Schiermonnikoog het Kallemooi plaats. Een van de vaste onderdelen van dit evenement is dat een levende haan drie dagen lang in een mand wordt opgesloten om vervolgens in een paal van 18 meter te worden gehesen. De mand blijft drie dagen ongeacht de weersomstandigheden hangen.

Haan
Foto via Dierenbescherming, afdeling Friesland

Zo viel in de dorpsbode van 2003 te lezen:

“Het beest woei zondagavond bij zware onweersvlagen bijkans met vlag en meitak en al om de oost, maar gelukkig bleek het hang- en sluitwerk nog voldoende berekend op deze tijdelijke stormdepressie.”

Of het dier het evenement toen heeft overleefd is niet duidelijk.

De Dierenbescherming, afdeling Friesland heeft  de organisatie opgeroepen te stoppen met het gebruik van dieren voor vermaak.

“Het is niet van deze tijd om dieren op een dergelijke manier te gebruiken bij evenementen”, aldus Ard Boersma, regiomanager bij de Dierenbescherming.

En natuurlijk is dat niet alleen de mening van de Dierenbescherming. Er komen ook bij PiepVandaag.nl veel meldingen binnen van mensen die zich ergeren aan dit volksvermaak. De Dierenbescherming heeft inmiddels contact gezocht met de organisatie om te praten over een alternatief maar deze staat niet open voor een gesprek.

De organisatie laat wel weten niet te willen breken met deze bizarre traditie. Zelfs niet nu de temperaturen dit weekend gaan stijgen tot zelfs boven de 25 graden en er voor Tweede Pinksterdag onweer is voorspeld. De Dierenbescherming is teleurgesteld. PiepVandaag.nl ook.

De beelden van Kallemooi 2012

Er is inmiddels een petitie gestart om burgemeester Sjon Stellinga (@SjonStellinga) van Schiermonnikoog te vragen in te grijpen, deze is hier te vinden. Op Twitter worden er met de hashtag #Kallemooi en #Schiermonnikoog vele protesten gezien.

Eyes on Animals probeert in contact te komen met de NVWA, maar dat verloopt stroef.

Kamelenrace

Helaas is er meer dieronvriendelijk vermaak tijdens de Pinksterdagen. In Ugchelen wordt een kamelenrace georganiseerd wordt. De Partij voor de Dieren heeft een protestactie aangekondigd op maandag. De race wordt gehouden bij café De Gouden klok waar vorig jaar nog een struisvogelrace werd georganiseerd. De Partij voor de Dieren probeerde de vergunning voor dat evenement ingetrokken te krijgen, wat niet lukte,  omdat de gemeente zo’n vergunning niet kan weigeren op basis van twijfel over dierenwelzijn.

Bron: De Dierenbescherming & RTV Noord ©PiepVandaag.nl