De gemeente Apeldoorn heeft onlangs twee vergunningen voor races met dieren verleend. Op 9 mei heeft er een kamelenrace plaatsgevonden en op tweede Pinksterdag zal er een struisvogelrace gehouden worden.

Apeldoorn
Foto: H.W. Fluks via borden.plaatsengids.nl

Eerder berichtte PiepVandaag.nl dat deze zelfde struisvogelrace geen subsidie zou krijgen van de gemeente, daar het college van burgemeester en wethouders van Apeldoorn de race “te omstreden” achtte. Vergunningen verlenen om het evenement überhaupt doorgang te laten hebben is daarentegen blijkbaar niet omstreden. Volgens het stadsbestuur is het namelijk niet mogelijk dergelijke evenementen te verbieden. Zelfs als er vooraf als twijfel bestaat over het dierenwelzijn kan een evenementenvergunning niet worden geweigerd.

In de Raadsvergadering pleitten Groen Links en de Partij voor de Dieren voor een verbod op wedstrijden met (exotische) dieren. Deze evenementen zijn puur ter vermaak van het uitgaanspubliek en is absoluut niet diervriendelijk te noemen. Te hopen is ook niet dat hiermee een nieuwe trend wordt ingezet waarbij vermaak van mensen ten koste van het dierenwelzijn als normaal gaat worden beschouwd.

Heel vreemd dat een college van B&W in Apeldoorn vergunning verleend aan dit soort Middeleeuwse evenementen. Volgens de organisatoren zouden dieren ook plezier beleven aan wedstrijden, want in de landen van herkomst worden ook races met deze dieren georganiseerd. Daarnaast worden de dieren hierbij niet gepijnigd of volgespoten met hormonen. Hierdoor zou het dier niet lijden en kun je het volgens de voorstanders vergelijken met paardenwedstrijden.  Hierbij wordt vergeten dat deze dieren uit hun natuurlijke omgeving worden gehaald en opgejaagd worden door wellicht dronken berijders en publiek. Het evenement wordt immers gesponsord door de plaatselijke horeca. Het vervoer van de dieren, het vermeende spel en de omgeving zullen de dieren als zeer stressvol ervaren. Dat een dergelijk volksevenement bodem vindt in Apeldoorn is toch onbegrijpelijk en zeer onethisch.

Tegenstrijdig is dat er in de gemeente Apeldoorn wel draagvlak is voor een circus zonder dieren in verband met het dierenwelzijn en voor dit soort evenementen met exotische dieren wordt door dezelfde gemeenteraad wel een vergunning verleend.

©PiepVandaag.nl Nicole Brinker