Voor mensen zijn orang-oetans naaste familieleden, maar net als onderling nemen we het ook niet zo nauw met het leven van mensapen. Nog altijd vindt er jacht plaats op ernstig bedreigde orang-oetans. Hun leefgebied verdwijnt snel en raakt versnipperd, waardoor de soort nog sneller uitsterft.

Nog altijd jacht op bedreigde orang-oetans
Het leefgebied van orang-oetans verdwijnt snel | Foto: publiek domein

Het aantal in het wild levende orang-oetans neemt al jaren schrikbarend snel af. De Pongo pygmaeus, zoals de orang-oetan wetenschappelijk heet, staat dan ook op de Rode Lijst van de Internationale Unie voor het Behoud van Natuur (IUCN). Hier staan zo’n 42.000 plant- en diersoorten op die worden bedreigd met uitsterven. De orang-oetan is één van de 4000 soorten op deze lijst, die zelfs ernstig bedreigd worden. Dit komt onder andere door het kappen van bomen in het leefgebied van de orang-oetan, bijvoorbeeld voor het winnen van palmolie.
.

#GNvdD: Baby orang-oetan Bomban gered van leven als huisdier

.
Het gebied waarin orang-oetans leven wordt steeds kleiner. Daarnaast wordt er nog volop illegaal op ze gejaagd. Zo ook op Borneo, waar een team van onderzoekers de vraag heeft gesteld aan lokale dorpelingen of ze iemand kennen die onlangs een orang-oetan heeft gedood. De uitkomsten waren schokkend.

Het eiland Borneo en zijn inwoners

Het Aziatische eiland Borneo is één van de grootste eilanden ter wereld. Het eiland is verdeeld in drie stukken waarvan de twee grootste gedeeltes horen bij Indonesië en Maleisië. In het noordwesten ligt het sultanaat Brunei. Het onderzoek vond plaats in het Indonesische gedeelte van Borneo. Volgens het onderzoek, waarin zo’n 400 dorpelingen geïnterviewd zijn, worden hier tussen de 2.000 en 3.000 orang-oetans gedood per jaar..
.

.
Men schat dat er nog zo’n 100.000 orang-oetans in leven zijn op Borneo. Dit aantal zal snel verminderen: een vrouwtje plant zich maar één keer voort per zes of acht jaar. Hoofdonderzoeker Emily Massingham, University of Queensland, Australië, zegt dat er verschillende redenen zijn voor het jagen en dat het niet stopt:

“We ontdekten dat het doden van deze dieren nog steeds gebeurt en vooral dat het recentelijk heeft plaatsgevonden. Het was een schok om te zien dat 30 procent van de dorpelingen bewijs had van het jagen dat plaatsvond in de afgelopen vijf tot tien jaar.”

.

Nog altijd jacht op bedreigde orang-oetans
Nog altijd jacht op bedreigde orang-oetans | Foto: publiek domein

Waarom dood je bedreigde orang-oetans?

Dit heeft verschillende redenen. Dit kan zijn doordat men bang is voor dit dier, of dat een orang-oetan gewassen vernielt of opeet. Moeders worden ook wel gedood zodat het jong verkocht kan worden als huisdier of om elders kunstjes uit te voeren. Daarnaast zijn orang-oetans een bron van bush meat. Doordat hun habitat verdwijnt, vooral door palmolieplantages, komen ze steeds dichter bij mensen in de buurt en dat maakt ze tot een makkelijke prooi.
.

#GNvdD: Orang-oetan van gedwongen boksgevechten terug naar vrijheid

.
Onderzoekers waren ook benieuwd of dorpelingen die dichtbij een reservaat woonden, anders nadachten over het jagen op orang-oetans. Dat was niet het geval. Massingham:

“We wilden weten of het feit dat men dichtbij een reservaat woont, het maakt dat men anders denkt over het jagen op dit dier. Dat hun houding ten opzichte van dit dier anders was.”

Om de normen en waarden van de dorpelingen verder te toetsen, legden de onderzoekers ze hypothetische scenario’s voor en stelden de vraag hoe anderen hierop zouden moeten reageren. Volgens Massingham was het enige juiste antwoord hierop om het dier met rust te laten. Slechts 40 procent van de ondervraagden gaf dit als antwoord.
.

#GNvdD: Vijf orang-oetans bestemd als huisdier terug naar natuur

.
In de afgelopen jaren is er al veel geld ingestoken om het uitsterven van de orang-oetans tegen te gaan. De resultaten van deze studie laten zien dat het verstandig is om ook de lokale bevolking erbij te betrekken en hierin te investeren, om ze bewust te maken van het belang om de orang-oetans te beschermen.
.

#GNvdD: Orang-oetan Boncel gered voor tweede keer

Zonder effectief beleid zal de orang-oetan uitsterven

Professor Andrew Marshall van de University of Michigan, was niet betrokken bij deze studie. Hij bestudeert al 27 jaar de orang-oetans in Borneo. Zijn reactie was dat hij de resultaten van de studie erg triest vond, maar niet zozeer verrast was.

“Het onderzoeken van de jacht op beschermde diersoorten is zeer complex. Lokale mensen zijn vaak zeer terughoudend om aangifte te doen. Ze zijn bang dat ze zelf aangegeven worden bij de autoriteiten of dat buitenstaanders negatief over ze gaan denken. Juist om deze redenen zullen de resultaten van deze studie nog maar een fractie van de omvang laten zien van het werkelijke gevaar voor orang-oetans.”

Hij zegt verder:

“Er is zeer weinig bewijs dat het beter gaat met dit diersoort en zonder nieuw en effectief beleid om de orang-oetans te beschermen en behouden zullen wij het nog meemaken dat ze uitsterven.”

Bronnen:

In 16 jaar 148.500 Borneose orang-oetans verdwenen

©AnimalsToday.nl Mariska van Geelen