Een baby orang-oetan met de naam Bomban is onlangs gered uit handen van een boer op West-Kalimantan (Borneo, Indonesië), die hem als huisdier in een kooi gevangen hield. Bomban werd weggehaald uit het dorp Batu Lapis, door de Wildlife Rescue Unit van Balai Konservasi Sumber Daya Alam (BKSDA) en International Animal Rescue (IAR) Indonesië.

Baby orang-oetan Bomban gered van leven als huisdier
Baby orang-oetan Bomban gered van leven als huisdier | Foto: screenshot video International Animal Rescue IAR/YouTube

Aanleiding voor de reddingsoperatie waren berichten van de lokale bevolking dat een baby orang-oetan illegaal werd gehouden bij een boer. Het voorlichtingsteam van de IAR spoorde de baby op, die aan andere boeren was gegeven om ervoor te zorgen. Omdat zij wisten dat het illegaal was om een orang-oetan te houden, droegen deze boeren de baby over aan het team van IAR. De jonge orang-oetan werd verzorgd door een dorpsbewoner tot de komst van het reddingsteam. CEO van IAR, Alan Knight:

“Het is zeer bemoedigend dat de plaatselijke dorpelingen het bestaan van deze baby hebben gemeld, zodat hij kon worden gered en een tweede kans kreeg om in het wild te leven.”

Bomban maanden vast in kleine kooi

Bomban werd drie maanden gevangen gehouden in een kooi van 50 bij 40 centimeter. Hij kreeg een eenzijdig dieet, bestaande uit komkommer, koekjes, rijst, drinkwater en zoete gecondenseerde melk. Bomban, die qua leeftijd op ongeveer een jaar wordt geschat, is overgebracht naar het IAR’s Orangutan Rescue and Conservation Center in het regentschap Ketapang. Hij zit nu in quarantaine en moet daar acht weken blijven. Hij zal verder onderzocht worden en indien nodig medische behandelingen krijgen. Hij zal worden getest op overdraagbare ziektes. Knight:

“Zodra hij uit quarantaine is zal hij starten met een lange rehabilitatieperiode om hem te helpen de vaardigheden te leren die zijn moeder hem zou hebben aangeleerd. In ons Orangutan Conservation Center hebben we 100 orang-oetans die zich allemaal in verschillende stadia van rehabilitatie bevinden. Als de tijd rijp is zal Bomban zich bij hen voegen en dan begint zijn reis terug naar het oerwoud.”

Baby orang-oetan Bomban gered van leven als huisdier
Foto: screenshot video International Animal Rescue IAR/YouTube

Stelen van baby’s

Uit een röntgenfoto blijkt dat er kogels van een luchtbuks in de rechterdij van het dier zitten. Dit versterkt het vermoeden dat zijn moeder door stropers is gedood om de baby te stelen. Programme Director Karmele L. Sanchez van IAR Indonesië zegt in een verklaring tegen World Animal News:

“Het houden van orang-oetans als huisdieren begint met de jacht. Meestal wordt de moeder orang-oetan gedood zodat haar baby kan worden meegenomen. Ons voorlichtingsteam was aan het werk in het gebied waar Bomban werd gehouden en zij hebben de bevolking op het platteland duidelijk gemaakt dat het illegaal is om een orang-oetan als huisdier te houden. Ons reddingsteam staat klaar, samen met de BKSDA, om op elk uur van de dag of nacht in actie te komen en gevangen orang-oetans zoals Bomban te redden.”

Bekijk de beelden van de geredde Bomban hieronder:
.

.
Bronnen:

#GNvdD: Vijf orang-oetans bestemd als huisdier terug naar natuur

©AnimalsToday.nl Jane Sauer