Vijf orang-oetans zijn in het wild vrijgelaten op West-Borneo (Indonesië). De dieren waren ooit gered uit gevangenschap. Hun moeders waren vermoord, zodat de baby’s gevangen genomen konden worden om ze vervolgens als huisdier op de zwarte markt te verkopen.

vijf orang-oetans vrijgelaten na leven als huisdier
Vijf orang-oetans vrijgelaten na leven als huisdier | Foto: International Animal Rescue/BKSDA

De vrijlating werd uitgevoerd door de Natural Resources Conservation Agency West Kalimantan (BKSDA), Bukit Baka Bukit Raya National Park (TNBBBR) en een team van International Animal Rescue Indonesia (IAR). Hoofd Agung Nugroho van het TNBBBR-centrum verklaarde dat deze vrijlating werd uitgevoerd na een reeks van activiteiten en onderzoeken. Hij hoopt dat de orang-oetans nieuwe populaties kunnen vormen en op deze manier het bestaan van hun soort kunnen behouden. Vorig jaar februari werden er vijf andere orang-oetans vrijgelaten. Nugroho zegt in een verklaring:

“De activiteiten en onderzoeken worden uitgevoerd om ervoor te zorgen dat alle vrijgelaten orang-oetans veilig kunnen leven en voldoende voedsel hebben. Na een vrijlating, zit het werk er niet op voor ons. Het monitoringsteam zal ervoor zorgen dat elk vrijgelaten dier zich kan aanpassen aan zijn nieuwe habitat.”

51 orang-oetans vinden hun weg naar vrijheid

De recente groep orang-oetans die werd vrijgelaten bestond uit twee vrouwtjes Oscarina en Isin en drie mannetjes Beno, Jacky en Puyol. Het vrouwtje Isin werd als meest recente in 2017 uit het Kayong Utara district gered. Het mannetje Puyol is degene uit de groep die het langst in het rehabilitatiecentrum verbleef. Hij werd in 2010 gered uit het Kendawangan gebied. Oscarina werd in 2011 in Pontianak gered, Beno in 2015 uit het Simpang Dua gebied en Jacky in 2013 uit het Muara Pawan gebied. Agung Nugroho:

“Met de vrijlating van deze vijf dieren zijn er 51 orang-oetans vrijgelaten in het werkgebied van het TNBBBR-centrum. Bestaande uit 10 wilde orang-oetans en 41 gerehabiliteerde orang-oetans uit het Ketapang Orangutan Conservation Centre.”

vijf orang-oetans vrijgelaten na leven als huisdier
Foto: International International Animal Rescue/BKSDA

Met geweld van moeder gescheiden

De weesdieren hebben jarenlang rehabilitatie ondergaan in een orang-oetancentrum in Ketapang op West-Borneo. Het rehabilitatieproces is niet eenvoudig en kan een lange tijd duren. Dit hangt af van de omstandigheden en behoeften van het dier. Rehabilitatie is noodzakelijk om het vermogen van het dier te ontwikkelen om te overleven in een natuurlijke habitat. In het wild blijven baby-orang-oetans tot een leeftijd van 7 tot 8 jaar bij hun moeder om van hen te leren. Deze vijf baby’s werden met geweld van hun moeder gescheiden en verkocht als huisdier. Hierdoor hebben de dieren niet geleerd hoe zij moeten overleven in de natuur.

vijf orang-oetans vrijgelaten na leven als huisdier
Foto: International Animal Rescue/BKSDA

Leren om in harmonie naast elkaar te leven

Het team heeft voor de vrijlating 700 kilometer over land moeten reizen en verder per boot en te voet. Vanaf het rehabilitatiecentrum kan het tot drie dagen duren om de plek te bereiken waar de orang-oetans vrij zijn gelaten. De status van het gebied als Nationaal Park garandeert de veiligheid van de kritieke soorten. Het TNBBBR-gebied werd gekozen als uitzetplaats omdat uit onderzoek bleek dat het aantal boomsoorten dat voedsel oplevert voor de dieren hoog was, terwijl de natuurlijke populatie van de dieren laag was. Hoofd van de West Kalimantan BKSDA, Sadtata Noor Adirahmanta:

“Het is tijd dat iedereen leert om in harmonie naast elkaar te leven. Mensen als wezens die als de slimste worden beschouwd, hebben de grootste verantwoordelijkheid om de harmonie van de natuur te creëren en in stand te houden.”

Succesvol programma

Dit vrijlatingsprogramma is succesvol gebleken. Er zijn drie baby-orang-oetans op natuurlijke wijze geboren in het Bukit Baka Bukit Raya National Park. De geboorte van een nieuwe generatie biedt hoop voor de toekomst. Chief Executive van International Animal Rescue, Alan Knight:

“Het is altijd een vreugdevolle gelegenheid wanneer orang-oetans weer worden vrijgelaten in hun natuurlijke leefomgeving. Het geeft ons allemaal hoop voor de toekomst van hun soort, maar ook voor de toekomst van het bos als geheel en voor elk levend wezen dat ervan afhankelijk is om te overleven.”

Bronnen:

#GNvdD: Gerehabiliteerde orang-oetans op Borneo krijgen jongen

©AnimalsToday.nl Jane Sauer