Er zijn twee baby orang-oetans geboren in het natuurbeschermingscentrum in Ketapang op West-Borneo in Indonesië. De twee moeders hebben hier een rehabilitatie ondergaan. De vrouwtjes behoren tot de groep van 46 orang-oetans die sinds maart 2016 zijn vrijgelaten in het nationale park.

orang-oetans
Gerehabiliteerde orang-oetans op Borneo krijgen jongen | Foto: Facebookpagina International Animal Rescue

Het rehabilitatieprogramma voor orang-oetans op Borneo wordt beheerd door het International Animal Rescue Indonesia (IAR), in samenwerking met het centrum van Bukit Baka Bukit Raya National Park (BTNBBBR) en Natural Resources Conservation Agency (BKSDA).

Surya en Dara

De eerste baby is van het vrouwtje Shila, zij bracht een mannetje ter wereld. Hij kreeg de naam Surya (wat ‘zon’ betekent in het Sanskrit) van minister van Milieu en Bosbouw, Siti Nurbaya. Shila is tien jaar oud en werd op 9 juni 2017 vrijgelaten in het nationale park. Zij was slachtoffer van de illegale handel in wilde dieren op West-Borneo en heeft meer dan 2,5 jaar in rehabilitatie gezeten voordat ze werd vrijgelaten. Sinds haar vrijlating werd Shila goed in de gaten gehouden. Ze werd voor het eerst gezien met haar jong, enkele dagen na zijn geboorte. De tweede baby is van Desi, een vrouwtje van twaalf jaar oud. Zij werd op 26 november 2016 vrijgelaten. Ook dit jong is een mannetje, die de naam Dara kreeg van de minister.

https://www.facebook.com/internationalanimalrescue/posts/10158454744974910

 

De moeders met hun baby’s worden goed in de gaten gehouden. Er zijn altijd dierenartsen in de buurt en samen met het monitoringsteam worden de dieren geobserveerd, zonder dat ze teveel worden gestoord. Ze zijn allemaal gezond en gaan goed met elkaar om. De vrouwtjes tonen grote genegenheid en moedergedrag naar hun kleintjes.

https://www.facebook.com/internationalanimalrescue/posts/10158438930294910

Succesvol programma

De geboorte van de orang-oetans geeft hoop voor de toekomst. Dit is het bewijs dat het rehabilitatieprogramma voor orang-oetans succesvol is. Tijdens het programma worden de dieren gered, gerehabiliteerd, vrijgelaten en daarna door monitoring in de gaten gehouden. Shila en Desi zijn een goed voorbeeld dat de dieren kunnen herstellen van gevangenschap en zich weer aan kunnen passen aan hun natuurlijke omgeving. Het is daarnaast ook bijzonder omdat er nu een nieuwe generatie is geboren op een plek waar de orang-oetans voorheen niet leefden. Directeur van het IAR, Karmele L. Sanchez:

“Dit is niet het gelukkige einde, maar het is een nieuw begin. De start van een nieuwe generatie wilde orang-oetans in het gebied van Bukit Baka Bukit Raya National Park. Tot nu toe hebben we 46 orang-oetans vrijgelaten en de aantallen zullen zeker blijven groeien als de dieren in ons centrum kunnen rehabiliteren. Wij zijn blij dat we niet alleen een tweede kans kunnen geven aan de apen die als huisdier zijn gehouden, maar hen ook de kans kunnen geven om moeder te worden. Zo kunnen zij vrij in hun natuurlijke omgeving leven en ook de ecologie ondersteunen en beschermen.”

Volgens de directeur-generaal van het behoud van natuurlijke hulpbronnen en ecosystemen (KSDAE) van het ministerie van Milieu en Bosbouw, Wiratno, neemt de betrokkenheid en het bewustzijn van de lokale gemeenschap toe. Wiratno:

“We realiseren ons dat we samen moeten werken met lokale overheden, ministeries, instellingen, gemeenschappen en bedrijven.”

Bronnen:

©AnimalsToday.nl Jane Sauer