Comité Dierennoodhulp is erg blij dat zij ook dit jaar afspraken heeft kunnen maken met de NVWA en de politie om offerdieren zoals schapen en geiten op te mogen vangen. Het gaat hierbij om offerdieren die door de politie of de NVWA aangetroffen worden in schuurtjes om daar illegaal en onverdoofd geslacht te worden.

offerdieren
Van illegale slacht geredde offerdieren mogen naar opvang
| Foto: publiek domein

Vorig jaar werd voor het eerst, onder bepaalde voorwaarden, hiervoor toestemming gegeven. Er werden toen in totaal vijf schapen gered. Comité Dierennoodhulp is voor de NVWA en de politie de komende dagen 24 uur per dag telefonisch bereikbaar. Dierenvrienden uit heel het land staan klaar om na een telefoontje van het Comité te helpen met het vervoer naar de opvangplekken waar de dieren eerst in quarantaine gaan. Comité Dierennoodhulp hoopt op deze manier van de illegale slacht geredde dieren het leven te kunnen schenken waar ze recht op hebben.

offerdieren
Foto: wuestenigel Flickr via Compfight cc

Voorheen werden de door de NVWA  aangetroffen schapen en geiten, waarvan de oormerken waren verwijderd, op kosten van de verdachte naar het slachthuis gebracht en aldaar geslacht en vernietigd. Comité Dierennoodhulp vond dit niet te verteren en is destijds het gesprek met de NVWA aangegaan. De verdachte hoeft nu geen kosten van vervoer en vernietiging te betalen nadat hij afstand van het dier doet. De dieren krijgen een speciale status, zoals bedoeld in artikel 39a, wat betekent dat de dieren niet in de voedselketen terecht mogen komen. Dat laatste is geen punt want de dieren zullen zodra ze gezond verklaard zijn na hun quarantaineperiode door Comité Dierennoodhulp ondergebracht worden bij mensen die van dieren houden en daarom vegetariër of veganist zijn.

Comité Dierennoodhulp hoopt in samenwerking met de politie en de NVWA met dit diervriendelijke initiatief een sluitende oplossing te hebben gevonden om dieren die onderdeel zijn van strafbare feiten een nieuw leven te kunnen geven.

Bron: