Het OM verdacht drie van de Noordelijke slachthuizen van het vervoeren en slachten van zieke dieren. Ook zou er gefraudeerd zijn, waardoor het vlees van die zieke dieren in de winkels terechtkwam. Er werd onderzoek ingesteld naar het falende toezicht, maar afgelopen zaterdag lees ik: ‘NVWA te traag: onderzoek naar misstanden slachthuizen gestopt.’

parlementaire enquête naar falende NVWA
Tijd voor een parlementaire enquête naar falende NVWA | Foto: publiek domein

Omdat ik mij niet kan voorstellen dat er staat wat er staat heb ik het artikel een paar keer gelezen. Andere berichtgeving erbij gezocht, maar het was echt zoals het er stond:

“De NVWA deed onder leiding van een officier van justitie van het Functioneel Parket onderzoek bij de drie slachthuizen. Maar omdat het onderzoek ‘onredelijk lang’ duurde, is het stopgezet. ‘Ondanks dat we wel weten dat er dingen gebeurd zijn die niet hadden mogen gebeuren’, zegt een woordvoerder van het OM tegen RTL Nieuws.”

Het falende toezicht

Wat was er ook alweer aan de hand? In de Noordelijke slachthuizen zijn zieke en gewonde dieren gewoon vervoerd, geslacht en in de humane consumptieketen terechtgekomen. Daarnaast blijken er vele tonnen vlees te zijn zoekgeraakt. Het gaat om ernstige vastgestelde misstanden die dit gesjoemel met zich meebracht, die slechts het topje van een akelige ijsberg zijn. Denk eens aan de ellende die dit voor de dieren heeft veroorzaakt, maar ook aan het gevaar voor de volksgezondheid. En de ellende voor de (ex-)NVWA-medewerkers, die als klokkenluiders aan de bel trokken en een boekje opendeden over deze en andere praktijken.
.

NVWA liet zeker 100 afgekeurde runderen toch slachten

.
Ik heb hier geen woorden voor. Hoe kan het dat je als toezichthoudende organisatie niet in staat bent om binnen 2 jaar gedegen onderzoek uit te voeren naar de wantoestanden op een slachterij? En als je dit al niet kunt, hoe denk je dan als NVWA überhaupt onderzoek te kunnen doen naar misstanden? Onderzoek waarvoor je als toezichthoudende instantie gewoon bent aangewezen om dit uit te voeren en voor betaald krijgt. Die rapporten hadden er natuurlijk allang moeten liggen. Na een overtreding van de wet schrijf je een rapport. Lijkt mij vrij simpel NVWA, kunt u mij dat uitleggen?

Daarbij: de Voedsel- en Warenautoriteit was dagelijks aanwezig op de plaats delict (de slachthuizen) en alle misdrijven vonden plaats onder het toeziend oog van de NVWA. Hoe is het mogelijk dat diezelfde toezichthouder door het Openbaar Ministerie verantwoordelijk wordt gemaakt om hier onderzoek naar te doen? Dat is alsof je een drugskartel vraagt onderzoek te doen naar een partij cocaïne die bij een inval is aangetroffen. Of de spreekwoordelijke slager die zijn eigen vlees keurt.
.

Extra toezicht Noordelijke slachthuizen, NVWA Keuren onder curatele

.
De toenmalige eindverantwoordelijke voor het falen van de NVWA (en niet alleen op dit dossier), ex-directeur Keuren Jan Meijer, is inmiddels weg bij de club. Je zou denken dat dit soort mensen vanwege ernstig disfunctioneren nergens meer aan de bak komt, maar niets is minder waar. Met tromgeroffel werd meneer Meijer binnengehaald bij de douane, alwaar hij gewoon weer lekker maandelijks zijn hoge, door de burger opgebracht salaris opstrijkt, voor disfunctioneren waar u en ik allang voor ontslagen zouden zijn, met weinig vooruitzicht om nog aan de bak te komen. Maar ja, dit is de overheid, het ons-kent-ons-principe, het we-schuiven-elkaar-lekker-de-leuke-baantjes-toe-beginsel, ook al heb je er een regelrechte puinhoop van gemaakt in je vorige functie. En ondertussen zijn de dieren voor de zoveelste keer de dupe.

Het is serieus tijd voor een parlementaire enquête naar het disfunctioneren van de NVWA. De handelswijze van deze overheidsorganisatie valt door niemand meer recht te praten.
.

  • Lees ook:

Karen’s blog: Pieter van Vollenhoven heeft gelijk

.
©AnimalsToday.nl Karen Soeters