Minister Schouten heeft ingegrepen en maatregelen afgekondigd voor betere controle van de Noordelijke slachthuizen. Zo zullen NVWA-dierenartsen die controleren bij middelgrote slachthuizen dat voortaan met z’n tweeën doen, zodat er geen onregelmatigheden meer kunnen plaatsvinden. Tevens heeft Schouten de afdeling Keuren van de NVWA onder curatele gezet.

curatele
Extra toezicht Noordelijke slachthuizen, NVWA Keuren onder curatele | Foto: publiek domein

Het extra toezicht middels een collega die meekijkt moet ervoor zorgen dat er geen voor slacht afgekeurde dieren alsnog doorgelaten worden, wat volgens klokkenluiders die zich bij Animals Today gemeld hebben afgelopen tijd zeker 100, maar mogelijk nog veel vaker heeft plaatsgevonden. Het dubbele toezicht kan fysiek, maar ook op afstand plaatsvinden, bijvoorbeeld via een camera die meekijkt met het werk van de controlerende dierenarts.

NVWA liet zeker 100 afgekeurde runderen toch slachten

Onder curatele

Ook heeft de minister de afdeling Keuren van de NVWA onder curatele gezet, wat inhoudt dat deze tak die verantwoordelijk is voor de controles in slachthuizen door dierenartsen niet langer als bekwaam wordt beschouwd. Directeur Jan Meijer van de NVWA-afdeling Keuren Noord-Nederland had overigens net in een blog geschreven dat de klokkenluiders ‘niet integer en  onprofessioneel’ zouden zijn, omdat ze uit de school klapten en dat hoort niet. Klaarblijkelijk heeft de minister hierop een andere visie, want ze heeft NVWA-baas Rob van Lint gevraagd om persoonlijk verbeteringen door te voeren bij de afdeling Keuren.

Er lopen op dit moment zowel een intern als extern onderzoek naar de NVWA-controles in Noord-Nederland. De uitkomsten daarvan worden nog voor de zomer verwacht. Er wordt door klokkenluiders gesproken over intimidatie en een angstcultuur.

Slachthuiseigenaar slaat dierenarts NVWA neer

Meer klokkenluiders gezocht

De klokkenluiders hebben zich gemeld na een oproep van Karen Soeters richting (ex) NVWA-controleurs bij de Noordelijke slachthuizen. Daaraan voegen we toe dat iedereen die werkt(e) bij de NVWA – waar ook in Nederland – en zich gehinderd voelt/voelde in de uitvoering van zijn/haar functie, dat bij ons kan melden via redactie@animalstoday.nl, o.v.v. ‘NVWA’. Dit mailadres wordt beheerd door Karen Soeters.

  • Lees de oproep van Karen hieronder:

Karen’s blog: Oproep inspecteurs Noordelijke slachthuizen

Bron:

©AnimalsToday.nl Bart van Riel