Mien en Sien zijn 2 van de 150 legkippen die Red een Legkip onlangs vlak voor de slacht heeft gered. Red een Legkip koopt de kippen vrij door de boer de slachtprijs te geven die hij ​er anders ook voor krijgt van het slachthuis. Toen ze bij de opvang binnenkwamen bleken Mien en Sien zowel oude als nieuwe botbreuken te hebben. Anoeska van de opvang in Ochten schreef over de opvang en medische verzorging van de twee kippen.

Mien en Sien
Foto: Red een Legkip opvang Ochten

Wanneer de boer zijn legkippen naar de slacht doet zijn ze slechts nog een restproduct en economisch nauwelijks iets waard. Mien en Sien zaten hun leven lang opgesloten in een verrijkte kooi, net zoals 6 miljoen andere legkippen in ons land. Doordat deze legkippen in een jaar tijd ruim 320 eieren moeten leggen en ze nooit kunnen scharrelen – omdat ze op ijzerroosters leven – zijn hun botten vaak broos ​door gebrek aan kalk en beweging.

Niet lopen

Mien bleek na haar bevrijding bij aankomst in de opvang Ochten niet te kunnen lopen en ook Sien kon alleen met heel veel moeite een stapje verzetten. Het gebeurt nog wel eens dat door het vangen kippen kneuzingen en botbreuken oplopen. Als de boer de kippen aan de poten vangt​, wat de gangbare wijze van kippenvangen is, zijn er altijd kippen die zich uit angst hevig verzetten. Zeker in de kooihuisvesting zijn kippen helemaal niets gewend en kan zo’n graaiende hand doodsangsten oproepen.

Bij een kneuzing zie je dat de kip moeite heeft met lopen, maar als een kip absoluut niet op een pootje wil staan en vrijwel geen stap verzet, kan er ook iets gebroken zijn.

Zodoende zijn deze twee dames met spoed gebracht naar vogeldierenarts Rob van Zon van vogelkliniek Avidensa. Bij kip Mien kon hij al meteen voelen dat er iets gebroken was in haar heup. Een foto was niet nodig en de dame zou die middag nog geopereerd worden en dan zou vanzelf zichtbaar worden wat er allemaal gebroken was en of het te opereren is. Bij kip Sien was het minder duidelijk voelbaar, maar duidelijk was wel dat er ook in haar heup meer aan de hand was dan een kneuzing. Het kon ook een oude breuk zijn die wellicht verkeerd vastgegroeid zat. Ook Sien is bij de dierenarts gebleven en van haar heup werd een röntgenfoto gemaakt.

Mien en Sien
Mien | Foto: Red een Legkip opvang Ochten

Operaties

Mien doorstond de operatie gelukkig goed. Zij bleek een zeer recente opgelopen breuk in haar heupbot te hebben en dat is gelukkig goed te herstellen. Hoogstwaarschijnlijk is haar heup tijdens het vangen gebroken. Bij kip Sien was de situatie complexer. De röntgenfoto wees uit dat zij een oude breuk had die niet goed hersteld was. Zo laten zitten was geen optie omdat zij hier niet alleen ongemak van zou hebben met lopen, maar vooral ook omdat het zo pijnlijk was voor haar. We zien vaker kippen die een oude breuk hebben en waarbij het bot toch weer aan elkaar gegroeid is. Meestal groeit dit dan niet op de juiste manier aan elkaar en kan de kip hierdoor wat minder makkelijk lopen, maar als ze er verder geen pijn aan heeft dan kan ze hier prima verder mee leven.

Sien liet aan haar gedrag en bewegingen duidelijk merken dat het erg pijnlijk was. De dierenarts gaf aan dat er voor haar meer risico’s aan de operatie zaten, maar ze heeft alles wonderbaarlijk goed doorstaan. Een uur naar haar operatie steunde ze zelfs al weer op haar geopereerde poot terwijl Mien de voorgeschreven rust wel ter harte neemt. Zij gaat beheerst staan en zet rustig kleine stapjes. Maar Sien lijkt zich als herboren te voelen en hipt heen en weer. Beide kippen hebben een pin in hun heup gekregen om zo het bot op een juiste wijze aan elkaar te laten groeien. Het kipje met de groene bolletjes aan de pin op de foto is Mien en het kipje met de zwarte bolletjes aan de pin op de foto is Sien.

Mien en Sien
Sien | Foto: Red een Legkip opvang Ochten

Mien en Sien gaan revalideren

Beide dames zullen de komende weken nog in onze opvang Ochten verblijven met verplichte rust om aan te sterken en het bot te laten helen. Over 6 weken zullen ze gecontroleerd worden door de vogeldierenarts en zal er een röntgenfoto gemaakt worden om te kijken of het bot goed geheeld is. Als dat zo is worden de pinnen eruit gehaald en kunnen Mien en Sien rustig aan gaan revalideren. Eindelijk zullen deze ex-kooikipjes die nog nooit daglicht hadden gezien en nooit de aarde onder hun voeten hebben gevoeld​, toch nog een leven krijgen zoals iedere kip behoort te hebben.

Uiteraard komen er bij dit soort operaties extra medische kosten om de hoek kijken en er zullen vast ongetwijfeld mensen zijn die vinden dat zulke hoge kosten buiten proportie zijn voor ‘maar een kip’, maar wij vinden dat iedere kip die met ons mee gaat een kans en zelfs een recht heeft op een echt kippenleven. Wij gunnen Mien en Sien van harte een mooi leven zonder pijn, als echte kip.

Help deze en andere geredde legkippen

Mocht je ons financieel willen steunen zodat we naast deze kippen ook toekomstige kippen dezelfde kans kunnen geven, dan is iedere donatie meer dan welkom op IBAN NL32 TRIO 0254 7275 73 (BIC: TRIONL2U) ten name van ‘Red een Legkip’.

Anoeska van Red een Legkip opvang Ochten