Met een eenvoudig concept wil Bring The Elephant Home (BTEH) in Thailand helpen om te voorkomen dat olifanten en mensen met elkaar in conflict komen: laat boeren gewassen kweken waar olifanten hun slurf voor ophalen. Zoals de ingrediënten voor de pittige Thaise soep Tom Yum.

pittige Thaise soep Tom Yum
De pittige Thaise soep Tom Yum kan olifantenlevens redden | Foto: BTEH

Deze zomer lanceert Bring The Elephant Home het Tom Yum-project in Thailand. Dit ‘spicy’ project is erop gericht om op een nieuwe manier de vaak gewelddadige botsingen tussen mens en de in het wild levende olifant te laten plaatsmaken voor een vreed- en duurzaam samenleven, waarbij olifanten beschermd worden en lokale boeren een hogere levensstandaard genieten.

Pittige Thaise soep niets voor olifanten

Hete pepers, knoflook, citroengras, galangal, kaffir limoen, ui en koriander: dit zijn dé ingrediënten van de pittige, gezonde Thaise soep die Tom Yum heet. Heerlijk voor mensen, maar olifanten moeten er niets van hebben. Door deze en soortgelijke gewassen te verbouwen, kan de Thaise boer geweldloos olifanten weren die op akkers of plantages komen snacken. Bovendien neemt de boer zo afstand van een chemisch gestutte monocultuur en zet stappen in de richting van economisch robuuste, klimaatbestendige, milieuvriendelijke landbouw en een biodivers landschap.

Tom Yum
Het Tom Yum-project in Thailand is even eenvoudig als briljant | Foto: BTEH

Het Tom Yum-project bevordert de sociale en economische veerkracht door het creëren van een sociaal netwerk van boeren die elkaar ondersteunen. Als kick-off organiseert BTEH workshops in drie Thaise provincies. Tijdens deze bijeenkomsten bespreken boeren en andere leden van de lokale gemeenschap gebiedsspecifieke oplossingen die bijdragen aan het vreedzaam samenleven van mens en olifant en een transitie naar biologische landbouw. De bevolking kan kiezen voor het verbouwen van Tom Yum-ingrediënten of andere olifant-werende gewassen die verwerkt worden tot producten als Thaise citroengras massage-olie, gember-geelwortelthee, honing-geelwortelzeep, peperjam, citronella kaarsen, et cetera. De mogelijkheden zijn eindeloos.

Om de omschakeling naar alternatieve, biologische gewassen te bevorderen, koopt ONOFF Spices de verse ingrediënten direct van de boeren. Hierdoor hebben de boeren een gegarandeerde afzetmarkt, en ontvangen ze een eerlijke prijs.

Tom Yum
Behalve soep zijn er nog veel meer producten denkbaar met ingrediënten waarvoor olifanten hun slurf ophalen | Foto: BTEH

Afhankelijk van donaties gaan de workshops vanaf augustus van start in de provincies Chanthaburi, Kanchanaburi en Prachuap Khiri Khan. Daarna worden de eerste velden met Tom Yum ingrediënten beplant. Het project is onderdeel van een wetenschappelijk onderzoek naar alternatieve gewassen als duurzame oplossing voor mens-olifant conflicten. Daarnaast wordt het gecombineerd met bestaande BTEH projecten, zoals de bijenhekken en een homestay programma. Olifanten zijn namelijk bang voor bijen, en zelfs bij het horen van bijengezoem maken ze zich uit de voeten.

Wie helpt mee?

Bring The Elephant Home zoekt hulp om van dit project een groot succes te maken. Als dank ontvangen donateurs een biologische Tom Yum kruidenpasta van ONOFF Spices om thuis de Thaise soep te maken: met oog voor de natuur en de werkomstandigheden en inkomsten van de boeren. Klik hier voor meer informatie.

Bron: